РЕКЛАМА


За Долин, двамата й братя и сестра й последната учебна година е продължила колкото календарната. Точно 365 дни. Без класни стаи, без междучасия, без контролни, класни и ваканции.

Малкият брат на Долин е на пет, но гони плътно шестте години. По-големият е на 10, а сестра й е на 12. Те живеят във френския град Шамбери, в подножието на Алпите. Обичат да карат колело. Цялото им семейство обича. Обичат планините, морето, пътищата. Наясно са, че пътуването с велосипед съчетава истинското усещане за гледки и хора с изминаването на по-големи разстояния.

Миналата есен решили да тръгнат на път. И да се поучат от пътешествието. Родители и деца.

"Тръгнахме от дома ни в Шамбери, в Савоа, Алпите", разказа бащата.

Поели към Средиземно море, прехвърлили се в Алжир, отсядали при познати, а местните власти дори им осигурили охрана на колело из по-опасните райони. После се завърнали в Европа, през пролетта се качили на ферибот от Батуми и стигнали до Варна. Минали през България близо до Дунав. Затова и впечатленията им от нашата страна са за райони с хубава природа, но доста обезлюдени села, предимно с възрастни хора. Отклонили се към Румъния и пресекли отново Дунав при Железни врата.

"Водим отчет с километраж. До момента сме изминали 11 хиляди и 500 километра", каза бащата.

Екипът ни ги срещна тук, край природния парк Джердап, по велосипедния маршрут Евро Вело 6. Събираха поредната порция гледки и знания за района. Не че бяха изоставили съвсем класическата учебна програма.

"Всеки ден им преподаваме. По един час. Е, има и дни, в които пропускаме занятията. Нямаме педагогически опит, но с основните предмети се справяме", каза бащата.

След срещата ни покарахме още малко с тях. И разбрахме, че планират да навъртят общо 14 хиляди километра до завръщането си у дома. Само че не това е важното, подхвърли някъде по пътя бащата на Долин. Важно е онова, което децата научиха през тази година; онова, записаното в дневниците, които старателно си водят.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 15 септември 2014: Учебна година на колело
"Зелена светлина" - 15.09.2014

РЕКЛАМА