РЕКЛАМА


Твърде оригинален начин за риболов. Мрежата се спуска във водата и веднага след това се вади. Без да хване нищо. Но онова, което привидно е само вода, за тези двама учени е среда, пълна с живот.

"На пръв поглед сякаш няма нищо, но като се вгледате, се виждат малки същества с дължина до два сантиметра.

Миниатюрният народ на океаните, затворен в буркан. Планктонът. Цял един подводен свят, който оживява в книгите и под микроскопите на учените.

Огромен брой създания. Някои от тях са плашещи, а други напомнят за живи същества, които познаваме. Като цяло миниатюрните същества изглеждат невероятни. Учените са описали към 250 хиляди, но подозират, че броят им клони към един милион. Сред тези организми има такива, които комуникират помежду си, притежават неврони и сърце, което тупти...

Мъж: "Те са живи същества, да. Това, например, може да се нарече братовчед на скаридите."

Планктонът представлява 98 процента от живота в океаните. Но той не е само огромно количество биомаса. Планктонът оказва въздействие върху живота на планетата, на което се обръща твърде малко внимание.

За всяко второ вдишване трябва да благодарим на планктона. Защото половината от кислорода във въздуха идва от планктона. Останалата част е от растенията на сушата и от горите.

Според учените е крайно време хората да се погрижат повече за опазването на този микроскопичен свят, който също е заплашен от човешката дейност. "Зелена светлина" пък ще ви срещне отблизо с някои от представителите на полупрозрачния воден народ.

Очаквайте уникалните кадри и разкрития от полярната експедиция "Тара" в утрешното ни издание.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 15.01.2014: Миниатюрният океански народ
"Зелена светлина" - 15.01.2014

РЕКЛАМА