РЕКЛАМА


Нощта си тръгва бавно оттук. Тъмнината, обаче, не може да прикрие острата миризма. Тя е задушлива и се усеща отдалеч, отвъд града на боклукчиите. Селище край Кайро, обитавано от християни-копти. Преселили се тук преди век. Дошли от оазис, за да търсят по-добър живот в египетската столица. Единственият начин за препитание, който открили, бил да преравят и пресяват боклука. 100 години по-късно този начин на живот остава единственият за забалините - християните-копти, събирачи на смет.

"Идвам всяка сутрин тук със синовете си да събирам боклук. Всеки ден в Кайро се трупат по 15 хиляди тона отпадъци", сподели Башид Абу Саад.

Така че работа за Башид и неговите синове има достатъчно. Както и за всички от града на боклукчиите.

"Да, всеки ден сме тук", добави Башид.

80% от отпадъците на Кайро се рециклират, благодарение на християните-събирачи на боклуци.

"Отделяме пластмасата, хартията, желязото и картона", обясни Башид.

Башид разделя отпадъците в дома си. В трудоемкия процес се включват всички от семейството му.

"Изкарвам пари от това, което открия в боклука, от това, което успея да продам", каза още той.

Пластмасата, хартията, стъклото и желязото забалините продават на компании за рециклиране, включително и на чуждестранни. Органичните отпадъци дават на своите прасета. До 2009 година тези животни са играели важна роля в сметосъбиращата верига на Кайро. Преди 4 години, обаче, властите приемат закон, който забранява да се отглеждат прасета, които се хранят с отпадъци. Две години по-късно настъпва епидемията от свински грип. Тогава президентът Мохамед Мурси нарежда да бъдат избити всички прасета, за да се спре разпространението на вируса. Това се оказва катастрофално не само за забалините, които са принудени да изгорят своите животни. В египетската столица започват да се трупат големи купчини органични отпадъци. Оказва се, че многогодишната традиция не може да бъде изкоренена. Забалините отново гледат прасета, макар законът да не позволява. Властите си затварят очите, за да са чисти улиците.

"Хората отново започнаха да гледат прасета, връщаме се към предишния си живот", сподели Нура Рамз.

Макар, мечтата на забалините да е за друг живот, те се борят да бъдат признати за рециклиращо общество. Да имат разрешение законно да събират и разделят боклука. Убедени са, че тогава животът им ще се промени към по-добър. А и ще се откажат от някои свои лоши навици.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина – 14 януари 2014: Градът на боклукчиите
"Зелена светлина" - 14.01.2014

РЕКЛАМА