РЕКЛАМА


Укротителят на вълните. Американец, роден в Колорадо, който живее на Хаваите. Ботаник и страстен сърфист, който успява да се слее с водната стихия, за да попадне в сърцето на вълната. С една единствена цел - да покаже красотата й отвътре.

"Харесвам силата, звука, усещането, когато вълната се приближава и когото съм точно в сърцето й. Не става въпрос само за снимки. Трябва да знам къде точно да бъда. Времето трябва да е изчислено много добре, така че вълната да се разбие над теб", обяснява Кларк Литъл.

Кларк Литъл работел 17 години в ботаническа градина. През 2006 година, обаче, зарязал професията си и се изправил срещу вълните.

"Как започна ли? Веднъж съпругата ми се прибра вкъщи с фотография на вълна. Аз й казах: Скъпа, не купувай такива снимки, това и аз мога да го направя. Взех фотоапарата и започнах да снимам вълни", спомня си той.

Оттогава не спира. Не чака перфектния момент, защото знае, че във всяка вълна има красота, която си струва да бъде заснета.

"Майката природа понякога изглежда спокойна и красива. И когото влезеш във водата, изведнъж - бум - появява се 8-10-футова вълна, която се разбива над главата ти. Да, може да се окаже много опасно.  Случва се хора да умират", признава Кларк и добавя: "Но аз обичам това, което правя. Вълнуващо е. Зарежда ме с адреналин."

"Имам любими вълни. Една от тях е Мерлин. Слънцето тъкмо изгряваше зад нея и просто замръзна за миг. Като водна приказка", споделя още сърфистът.

Водата крие много красота, енергия и непознати истории. Спомени за появата на човека и бъдещето му. Контактът с нея не е състезание, но определено подобрява физиката и изостря сетивата, разказва Кларк Литъл и отбелязва: "За мен това е спорт. Нов спорт. Невероятно е, как хората се вълнуват от него. Срещат ме и ми казват: "Кларк, това е синът ми, можеш ли да се снимаш с него? Той иска да се снимате"."

"Чувствам се късметлия, благословен и за това съм много благодарен. Това е нещо специално. Понякога ми е трудно да повярвам, че се случва с мен, че имам шанс да се занимавам с това", казва Литъл.

Шанс, който природата дава всеки ден на хората. Едни го виждат, други го усещат, а има и такива като Кларк, които решават да се възползват от него в най-добрия смисъл на думата. Тогава те поемат на свое пътешествие, за да напомнят на себеподобните си за истинската красота на света, в който живеем.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина – 13 януари 2014: В сърцето на вълната
"Зелена светлина" - 13.01.2014

РЕКЛАМА