РЕКЛАМА


Нещо нередно става с гората. Дърветата изчезват и то не заради дървените играчки и трескавата работа на работилниците за подаръци. Въпреки че в този период на годината Дядо Коледа е повече от зает, той реши да не оставя нещата така.

Добрият старец тръгна из финландските училища в град Рованиеми, административния център на провинция Лапландия, за да разнесе лично едно много, много важно послание: спасете световното горско богатство. Послание, което засяга бъдещето на света. А какви по-подходящи носители на идеите за по-добро бъдеще от децата? Дядо Коледа реши да се обърне за подкрепа именно към тях:

"Вие, деца, сте следващото поколение. Вие трябва да направите така, че грижите за нашите гори да продължат. Защото най-хубавият подарък, който можем да си направим едни на други, е една планета в цветущо здраве. А грижата за горите е в основата на това", призова Дядо Коледа.

С подобно послание белобрадият старец се обърна и към участниците в конференцията на Европейския съюз, посветена на горите. При откриването на форума той предупреди: "Земята не ни се пада по наследство от предците ни. Ние само я заемаме от нашите деца."

Детските дървени площадки и дървените къщи са често срещана гледка във Финландия. Страната, обаче, е и добър пример за устойчиво управление на горите.

"Самото дърво е възобновяем материал. Когато отсечем дърво във  Финландия, ние засаждаме друго на негово място. Така новите гори постоянно израстват за бъдещите поколения", разказва Йоханна Икахеймо от Дружество за управление на горите.

От десетилетия Финландия действа по този начин. Балансираното управление освежава горските площи и същевременно доставя материал и за строителството на нови сгради. Дървото винаги е било и ще бъде част от северната култура и от ежедневието на хората. Важното е, че има начин това да продължи, без горите да страдат. Ако не вярвате, питайте Дядо Коледа от Лапландия.

Автор: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 13 декември 2013: Дядо Коледа с послание
"Зелена светлина" - 13.12.2013

РЕКЛАМА