РЕКЛАМА


Светът може да стане по-чист. Благодарение на Ким Джил Пю - преподавател в Университета в Сеул. Неговото откритие може и да успее да избави Земята от един от най-големите й замърсители - фасовете, и най-вероятно ще доближи човечеството до разрешаване на вечния проблем - Как да бъде съхранена енергията? Воден от убеждението си, че  всяко вредно нещо, може да бъде превърнато в полезно,  южнокореецът създал материал от цигарени угарки, който съхранява енергия.

"Като гледах хората как изхвърлят фасовете реших, че трябва да измисля нещо тези угарки да бъдат рециклирани в полезен материал", разказа Ким Джил Пю.

Резултатът е този високоефективен материал.

"Установихме, че от целулозния ацетат, който се съдържа във фасовете, може да се създаде материал на въглеродна основа. Така чрез правилния процес получихме  материал, който съхранява енергията", добавя той.

Тайната е във влакната. Когато фасът се нагрее с азот той става порест и се превръща в суперкондензатор.

За разлика от батерииите, тук няма химични реакции. Той може да бъде използван много продължително време и има висока скорост на зареждане и разреждане.

Досегашните проучвания показват, че новият материал съхранява енергията по-добре от графена. Ефектът му върху околната среда е безспорен, а икономическите му предимства не са за пренебрегване.

"От икономическа гледна точка този материал е доста изгоден, защото е евтин, а потенциалът му да съхранява енергия е много голям", обясни Ким Джил Пю.

А къде може да намери приложение? Къде ли не. Той може да бъде използван в електрониката, в компютрите, в смартфоните, във вятърните турбини. Преобразуваните фасове могат да намерят приложение дори в автомобилните акумулатори, за повишаване на запасите от електричество. Откритие, което със сигурност ще промени света. А и мисленето на много хора. Достатъчно е източната мъдрост да се напасне правилно към съвременните проблеми, за да бъдат открити утрешните решения.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина - 12 септември 2014: Фасове съхраняват енергия
"Зелена светлина" - 12.09.2014

РЕКЛАМА