РЕКЛАМА


Джоузеф и неговата мечта - да живее в пътуваща къща.

Мечта на известен израелски аниматор, превърнал се в герой на собствения си филм. Автор на най-популярните анимации по Бейби ТВ. Намираме го по телефона. Малко след като е "паркирал" своя дом на колела на едно от

най-любимите си места по крайбрежието на Тел Авив.

Господин Таяр, къде живеете?

- Аз живея навсякъде. Повечето време прекарвам в Тел Авив, но в останалото

време пътувам.

Мечтата на Джоузеф се появява, след като е гледал американски филм за пътуващите къщи.

"Тогава реших, че и аз мога да си направя такава къща. Бях убеден, че животът ми ще стане по-хубав, vlcsnap-2013-12-11-20h03m01s231по-интересен. Отне ми повече от година да подредя мислите си, да обмисля всички детайли. А след това ми отне още една година да събера пари и да я построя. Първо купих камион без шаси. След това трябваше да изградя "кутията", т.е. къщата. Работата вървеше много бавно, но успях да направя всичко напълно сам. И сега мога де се похваля, че имам много хубава къща. Малка е, но е много удобна", разказва той.

Вътре наистина има всичко. Кухня, спалня, всекидневна, баня. Стените са добре изолирани. На покрива са монтирани соларни панели, които осигуряват необходимата енергия за електроуредите.

"Електричеството ми е от слънцето, имам си контейнер за вода. Разполагам с всичко необходимо. Мога да изкарам повече от месец на края на света", споделя мечтателят.

Дали Джоузеф е щастлив?

- Личи си от филма, обяснява аниматорът.

vlcsnap-2013-12-11-20h04"Животът в такава къща е много, много по-хубав от този в обикновена къща. Чудесен е! Това е най-свободният начин на живот. Вече живея с минимум средства. Не плащам сметки, които хората в стандартните къщи плащат. Мисля, че тези домове ще стават все по-популярни", убеден е той.

Пътуващите къщи засега не са на мода в Израел. Но Джоузеф е решил да промени това. Вече е събрал достатъчно съмишленици, за да създадат "селища на колела". Надява се, че един ден камионът му ще работи не с дизел, а с биогориво. Това ще направи придвижването на къщата още по-приятно.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина - 12 декември 2013: Джоузеф и неговата мечта
"Зелена светлина" - 12.12.2013

РЕКЛАМА