РЕКЛАМА


Яхвайте куфара и тръгвайте на пътешествие! Приемете призива съвсем буквално. Също като Хе Лянчай, който кръстосва улиците на китайския град Чанша с авангардното си превозно средство.

Всекидневно и упорито Хе извършва своята малка транспортна революция. Започнал отдавна. Още от дете проявявал интерес към механиката. А преди десет години се заел с изобретяването и усъвършенстването на електрически скутер за превоз на багаж.

Резултатът е напълно функционален хибрид на три колела. Превозното средство тежи седем килограма и развива скорост от 20 километра в час. Едно зареждане му гарантира работа между 5 и 6 часа. Когато трябва да се включи към мрежата, батерията се изважда от куфара и може да бъде пренесена лесно до най-близкия електрически контакт. После се поставя обратно, ципът се затваря и... отново на път.

Хе Лянчай, изобретател: "Имам големи очаквания за бъдещето на това изобретение. Първо, защото то се ползва лесно. Второ, цената му ще бъде ниска. И трето - то ще реши някои от проблемите, с които страната ни се сблъсква: претоварен трафик, липса на места за паркиране и най-вече замърсяването на въздуха с вредни газове и шум."

Идеята за електическия куфар на колела хрумнала на Хе, когато наблюдавал как уморените пътници пренасят тежкия си багаж на централната железопътна гара в Чанша. Сега същата гара се е превърнала в място за изпробване на изобретението, което привлича вниманието, а и признанието на пътниците.

Хе Лянчай, изобретател: "Това е нещо наистина практично за хората, които пътуват и работят. То е едновременно багаж и средство за придвижване."

Не са малко ентусиастите, готови да яхнат електрическия куфар на Хе и лично да се убедят в достойнствата му.

Ги Тянян: "Много свежо изобретение. Ако се наложи да пътувате по работа, би било неудобно да мъкнете толкова голям куфар. Но щом можете да поберете в него багажа си и едновременно да го използвате като превоз, тогава нещата изглеждат по-добре."

Изобретението на Хе очаква скорошната си пазарна премиера. Тоест - влиза в масово производство на ниски цени, за да внесе реална промяна по пътищата и гарите.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 11 юни 2014: Пътуване с електрически куфар
"Зелена светлина" - 11.06.2014

РЕКЛАМА