РЕКЛАМА


Да уловиш светлината и да разпръснеш мрака - не се изискват магически способности, а само огледала. Почти като в детската игра със "слънчевото зайче". Но когато огледалото не е само едно и се получат десетки зайчета, тогава усещането става магическо. Поне за жителите в един от кварталите на Сидни, където високите сгради не допускат слънчевите лъчи.

Група инженери, обаче, успя да прогони сянката от улиците и зданията с хелиостати, разположени върху две хоризонтални платформи.

"Когато говорим за проекти, ние използваме слънцето, за да осигурим светлина. Но при този проект слънце няма, затова решихме да създадем слънце и то на мястото, което ние искаме", обяснява Джейсън Лангър, инженер.

Конструкцията е изградена в жилищен комплекс. Слънчевите лъчи първо стигат до хелиостатите в по-ниската постройка. След това се отразяват нагоре, към огледалата на по-високата сграда. Оттам светлината се насочва към площад и парк. Отразената светлина преминава и през стъкления покрив на търговски център.

"Когато проучвахме използването на хелиостати при сгради, установихме, че досега всички са разчитали на едно отразяване на светлината. Няма други проекти, при които светлината да се отразява два пъти. Така че това е нещо, което никой друг не е успявал да направи досега", казва още Лангър.

Огледалата върху по-високата сграда са фиксирани, докато другите могат да се въртят и да следват изместването на слънчевата светлина. Движението им се управлява от компютър.

"Когато решихме какво ще строим си казахме:"Как ще построим това нещо?" И тогава разбрахме, че отговорът са техниките, които се използват при строежа на мостове", споделят изобретателите.

Платформите тежат 100 тона. За да ги укрепят, инженерите използвали стоманени рамки, подредени в триъгълни модули - похват, който се използва при изграждането на стоманени мостове.

"Това е най-голямата инсталация от хелиостати в целия свят. Друг уникален факт е, че вместо да концентрира слънчевата светлина, тя е разпръсква", казва Тим Филипс, управител на строителна компания.

А когато Слънцето залезе, платформите продължават да излъчват светлина - от 2 800 ЛЕД лампички.

Зелена светлина - 11 юли 2014: Хелиостат
"Зелена светлина" - 11.07.2014

РЕКЛАМА