РЕКЛАМА


Дърветата са по-мъдри от хората. Философско заключение на известен японски композитор. Сакамото осъзнал това след разрушителното земетресение и опустошителното цунами в родината му през 2011-та година. Тогава решил, че трябва да направи нещо, за да накара хората да се поучат от природата и най-вече от мъдростта на дърветата.

Дърветата превръщат слънчевата светлина в енергия и маса чрез фотосинтеза, което означава, че те се гениални, защото умеят да улавят енергийните полета. Вдъхновяващ извод, направен от японския творец. Воден от желанието си да се поучи от мъдростта

на дърветата, Сакамото решил да превърне този кръговрат в музика.

Това е „Симфонията на гората". Звуците са на различни дървета от различни точки на света. В клоните им са поставени сензори, които постоянно изпращат сигнали. Те се обработват чрез специална компютърна програма и се превръщат в музикални тонове.

Освен това, сензорите изпращат информация за метеорологичните условия и за климатичните промени, които настъпват в районите, където са поставени. Да, оказва се, че измененията на климата променят звученето на дървесния оркестър и мелодията на „Симфонията".

След аварията във Фукушима, Сакамото се обявява срещу ядрените централи и подема кампания „Повече дървета". Мечтата му е там, където са на изчезване, те да бъдат спасени, а по обезлесените места да израснат нови гори.

Понякого хората си мислят, че светът им не е свързан с природата. Не. Човекът е част от природата, напомня японският музикант и съветва хората по-често да наблюдават дърветата и да ги изучават. Да не спират да търсят тайната на фотосинтезата, защото тя е една от най-големите загадки на нашата планета. И да слушат „Симфонията на гората", защото там е скрита мъдростта на дърветата.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 11 септември 2014: Горска симфония
"Зелена светлина" - 11.09.2014

РЕКЛАМА