РЕКЛАМА


Милиард и 300 милиона галона. Толкова гориво, предимно дизелово, отива на година за задвижване на американската военна флота. Катери, фрегати, самолетоносачи и всичко, което плава, тласкано от конвенционални двигатели. Военните морски съдове консумират скъпо и замърсяващо гориво, което на всичко отгоре е на изчерпване.

Надеждата за чист и почти неизчерпаем обрат засега звучи така. Щастливите смехове зад кадър са на учени от Военноморската лаборатория за изследвания във Вашингтон. Те твърдят, че са постигнали сериозен пробив в опитите да превърнат морската вода в гориво. И не само го твърдят, но прилагат и доказателство - модел на самолет, задвижван с новия източник на енергия. Тайната е в промяната. Учените са открили начин да извличат и преработват основните съставки на солената вода.

Д-р Хелър Уилауер: "С помощта на разработените от нас технологии успяваме да извлечем въглероден диоксид и едновременно водород от водата. Показахме също как те могат да се комбинират в лабораторни условия, така че да получим течно гориво."

Процесът по извличането се извършва в друга лаборатория в Кий Уест, Флорида. След това Уилауер и екипът й свързват елементите под налягане и ги вкарват в реактор, където се получава горивото. На хартия процесът изглежда не особено сложен.

Въглеродният диоксид и водородът от морската вода се рекомбинират и поставят под налягане до промяна на молекулярната им структура и превръщането им в хидрокарбонати, от които се прави гориво. Едва наскоро обаче технологията е била разработена до надеждно ниво. Постижението води към нови възможности.

Д-р Хелър Уилауер: "Ползата може да е за военния или за търговския флот. Горивото може да се произвежда там, където е нужно."

Това изключва преноса и доставките на големи разстояния. Друго важно предимство на горивото от морска вода е, че то има минимален въглероден отпечатък.

Д-р Хелър Уилауер: "Надяваме се да постигнем въглеродно неутрален отпечатък. Извличаме въглеродния диоксид от океана, правим гориво, изгаряме го, той отива в атмосферата и отново попада в океана."

Много изследвания и опити делят модела на самолет от деня, когато истински самолетоносач ще бъде задвижен с гориво на базата на морска вода. Но процесът вече съществува в лабораториите. Остава да бъде разработен за мащабно ползване. Според доктор Уилауер е напълно възможно в рамките на 15 години американската флота да премине на гориво от солена вода.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 10 юни 2014: Гориво от морска вода
"Зелена светлина" - 10.06.2014

РЕКЛАМА