РЕКЛАМА


Това е може би едно от най-дивите места в Европа. Или поне във Великобритания. Островите Фарн. Малки късчета земя, пръснати във водите край Нортъмбърланд. При отминаването на приливите могат да се видят над двайсетина, в останалото време от морето стърчат около петнайсетина скали. През топлите месеци те се превръщат в убежище за много птици.

9 месеца в годината островите Фарн са убежище и за Дейвид Стийл. Някога учил за банкер, но решил, че не може да прекара живота си в сметки, затворен между 4 стени и „закотвен" пред компютъра. Загърбил града и избрал „дивото". Сега работи за Националния тръст, благотворителната организация, която се грижи за исторически и природни обекти в Обединеното кралство. Работният ден на Стийл никога не свършва. Но той не се оплаква, нарича това място „земен рай".

Работи в компанията на тюлени, чайки всякакви морски птици. Често до брега идват и делфини, просто така, за да му покажат играта си. Любимите му обитатели на островите, обаче, са тупиците. Онези шарени птици, спечелили си прякора „морски клоуни". За периода 2003-та - 2008-та броят им значително намалял. Учените така и не разбраха причините. Предполагат, че птиците са станали жертва сутдените зимни бури.

Те живеят на острова от май до август, по време на размножителния си период. След това се връщат обратно в открито море. През тези месеци Стийл и още няколко души от Тръста броят тупиците на Фарн.

Дейвид Стийл: Тази година имаме добри новини. При последното преброяване броят на тупиците беше намалял с 30 процента. Тогава успяхме да преброим около 35 хиляди двойки. Сега регистрирахме 40 хиляди. Това е страхотна новина за Фарн и изобщо за тупиците.

Но броят им все още е твърде малък. През 2003-та година на острова е имало 55,674 двойки тупици. Все пак Стийл е убеден, че ще успее да върне любимците си на острова.

Дейвид Стийл: Островите Фарн са невероятно място. Тук се срещат над 80 хиляди двойки морски птици. Има около 5 хиляди сиви тюлени. Този природен резерват е не само богатство за Великобритания, но и за цяла Европа. Това място е очароватено, и както виждате не мога да избягам оттук.

Малки късчета земя, пръснати в морето на 7 километра от североизточните брегове на Англия. Там дивото все още се среща. И човек може да види една от най-внушителните гледки на Земята - малките птици, които за първи път отлитат към открито море. И да усети, споделя Стийл, вроденото чувство на птиците за свобода.

Зелена светлина - 10 декември 2013: Островите Фарн
"Зелена светлина" - 10.12.2013

РЕКЛАМА