РЕКЛАМА


Те не са част от армия, но са част от една война. Тази на хората, които убиват за пари. 2014-та вероятно ще се окаже година, в която носорозите изгубиха войната с хората. Независимо от усилията на природозащитниците през тази година са били убити около 800 носорози. Цифра, която обрича животните от този вид на изчезване.

Убиват ги за пари, защото търговията с рога на носорози е много по-доходна от трафика на наркотици или дори от сделките с диаманти. Цената на килограм рогово вещество достига до 65 хиляди долара.

Найджъл Морган, председател на фондация "Африка на фокус": Докато има търсене, носорозите ще бъдат убивани.

А основната причина да бъдат убивани са вярванията, че стрит на прах, рогът от носорог лекува тежки болести, особено рак. Освен това в много азиатски държави мъжете все още вярват, че този "вълшебен" прах ще засили сексуалната им мощ. Твърдения, отдавна оборени и отречени от медицината.

Джулиън Рейдмайер, автор на книгата "Да убиваш за пари": На този етап носорозите изгубиха войната. Ще става все по-лошо. И това, което е най-притеснително е, че престъпните синдикати на бракониерите завладяват все по-големи пространства от парка Крюгер.

Половината от убитите през тази година носорози са обитавали Крюгер. Парк в Република Южна Африка с размерите на Белгия. Той е убежище за половината от носорозите на Земята. През последните четири години там са били убити над 3 500 носорози. Ужасяващата сметка е, че бракониерите са убивали по три животни на ден. Пазителите на носорозите са едва 400; те често рискуват живота си, за да спасят животните.

Найджъл Морган, председател на фондация "Африка на фокус": Рейнджърите, те не са достатъчни. 400 на такава огромна територия... Те не могат да се справят.

Признават го и самите рейнджъри. Твърдят, че в парка се води истинска война. Продължават да воюват и да защитават носорозите, защото не могат да забравят стенанията на животните, когато лежат безпомощни, а бракониерите режат рога им. Плач, който се чува на километри. Но недостатъчно далеч, за да бъде усетен и разбран.

Автор: Биляна Бонева

Зелена светлина – 1 октомври 2014: Изгубената война
"Зелена светлина" - 01.10.2014

РЕКЛАМА