РЕКЛАМА


Късата памет на православна България или защо все още нямаме истински храм на св. Евтимий, патриарх Търновски? – в този брой на „Вяра и общество”

В поредния брой от летните повторения на предаването ви припомняме:

  • Патриархът държавник – основна тема на предаването е личността на св. Евтимий, патриарх Търновски. Ден преди Българската църква да почете празника му, Горан Благоев разговаря с проф. Милияна Каймакамова, преподавател в Историческия факултет на СУ, и д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет на СУ. Сред темите, които дискутират, е личността на последния български патриарх не само като духовник и книжовник, но и като един от основните фактори в държавата – редом с царя, а не след него. На какво се дължи този авторитет на Евтимий, възможно ли е след завладяването на Търново да е организирал антиосмански заговор и защо е изпратен на заточение? Отговорите на тези и други въпроси търсим в предаването. Опитваме се да и разбулим тайната около голямата мистерия, свързана с гроба и мощите на св. Евтимий, Патриарх Търновски.
  • Защо в православна България все още няма храм на св. Евтимий Търновски? – позицията на трима търновски интелектуалци, които ни припомнят за безрадостната съдба на недостроената църква в чест на светеца край Великотърновския университет.
  • „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани” – разговор върху Петото блаженство с архимандрит Дионисий

Екипът на „Вяра и общество”

Може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа

Защо все още нямаме истински храм на св. Евтимий, патриарх Търновски?
"Вяра и общество с Горан Благоев" - 10.08.2019

РЕКЛАМА