Задължителен български за студентите във Велико Търново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Великотърновският университет е първото висше училище в страната, което въвежда задължително обучение по български език за специалностите, в които той не се изучава. Това ще бъде факт от следващата академична година. Причината - неграмотността на студентите.

Студентите във Великотърновския университет одобряват решението на Академичния съвет за въвеждането на задължителната дисциплина “Български език и стил”. Решението не ги обижда и даже го смятат за полезно. Твърдят, че действително много от колегите им имат нужда от подобрения в езиковата си култура.

"Абсолютно се забравя родния език", категорична е студентка. "Всички трябва да знаем български език и трябва да сме образовани. Определено смятаме, че има нужда да се въведе такова обучение за всички", добавиха други две.

Решихме, обаче, да направим малък тест сред същите студенти. Оказа се, че доста от тях, дори и тези, които говорят за неграмотността на колегите си от позицията на знаещи, не знаят, че думата „кандидатстудентски“ се пише слято.

Студентите ще имат по 30 часа лекции и упражнения по родния език.

"Тези 30 часа не са много, с тях няма да научат българския език, но те за тия 30 часа поне мъничко могат да коригират. Писмените изпити в повечето факултети показват какво се случва. Виждаме проблема и се опитваме да реагираме. И дойде време преподаватели от тези факултети да кажат: знаеш ли, време е вече да въведем нещо, трябва да им въведем български език, трябва да го въведем! Реагират юридическия факултет, при тях кои отиват – най-подготвените, значи при най-подготвените се появява сериозен проблем", заяви деканът на Филологически факултет при ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Христо Бонджолов.

Проблемът с все по-задълбочаващата се неграмотност, липса на езикова култура и елементарни знания за родния език е сериозен и се задълбочава с всеки нов випуск първокурсници, коментират преподавателите.

"Статистиката показва, че едно CV не могат да напишат правилно! 80% от пишещите CV правят грешки, правописни грешки. Работодателите не ги допускат до следващия кръг, защото правят тези грешки. Когато са с такива знания, незадоволителни по български език, какво правят нататък като студенти", добави проф. Бонджолов.

Преподавателите смятат, че причините за неграмотността на младите хора са много. Основната, обаче, са сериозните пропуски и недопустимите компромиси, които се допускат в основното и средното образование. Очевидно и незаинтересоваността на родителите оказва негативно влияние. Книгите пък отдавна са изместени от компютри, таблети, телефони.

"Недостатъчното владеене на езика идва от училище. Това е едно прекъсване и то прекъсване много сериозно във времето. В горния курс се изучава литература, не се изучава език и там някъде застиват знанията на учениците. Това е резултат на нечетене вече, това е резултат на формално отношение и на институциите, и на преподавателите, и на обучението, това е резултат и на боравенето с телефона. Напоследък има замлъкване, невъзможност да се изразяват, невъзможност да говорят, невъзможност да обяснят какво има", коментира още деканът на Филологическия факултет.

Дали новият задължителен предмет ще се изучава само от първокурсници и дали ще завършва със задължителен изпит, ще стане ясно това лято, когато академичният съвет на Великотърновския университет ще приеме новия учебен план за следващата академична година.

Автор: Зорница Илиева