За ситуацията в Украйна - от първо лице

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Киев към десетките хиляди протестиращи в името на проевропейското бъдеще на Украйна и за незабавни предсрочни президентски и парламентарни избори се добавят и многобройни групи контрапротестиращи от цялата страна.

Малко след 22 часа голяма част от протестиращите на площад „Независимост" започна да се пренася пред подстъпите към сградата на президентската институция. От външната страна на отцепения от полицията периметър те скандираха „Оставка", „Украйна е велика!" и „Ще победим!" Откъм президентството десетки въоръжени с щитове и палки полицаи охраняваха заградения периметър! На около 200 метра по-надолу по същия начин се охранява и сградата на правителството. А по целия периметър наоколо са разположени десетките автобуси, пълни с представители на спец частите на полицията , носеши името беркут. Опасни - така ги описаха пред нас хората от протеста. Предупредиха ни да внимаваме, защото можем да пострадаме, ако се приближим по-близо до тях. Освен институциите, беркут охраняват и мястото, където и тази нощ бе сборният пункт на така наречените платени провокатори. Те се събират близо до Министерския съвет и, по думите на хората, по подаден сигнал отиват на различни места в града с цел да предизвикват безредици, да принуждават полицията да атакува протестиращите и по този начин да дискредитират протестите. Екипът ни попадна на един такъв провокатор пред сградата на държавната администрация, която е и един от сборните пунктове на протестиращите. Този провокатор обаче бе бързо разпознат и изведен извън периметъра на протеста.

„Повечето контрапротестиращи тук в Киев го правят за пари! Това всички го знаят! Оставка на кабинета и президента и подписване на споразумението за асоцииране с Евросъюза. Това искаме. Затова всички тези хора са по улиците, целият ни народ е с нас", обяснява Максим.

Десетки хиляди украински граждани останаха по улиците на Киев почти до сутринта.

"Планът ни е да победим на всяка цена! Аз и всички нормални хора в Украйна сме проевропейски настроени и затова искаме тази власт да си отиде възможно най-скоро. Народите на Европа и Азия са се смесили в нашата нация, но сега всички сме единни в името на собственото ни достойнство и самоуважение. Това, че допуснахме тези хора във властта е резултат от нашата политическа необразованост и това, че хората станаха аполитични. Но сега всички вече започнаха да се замислят, че така повече не може. Хората тук са интелигентни, учат се бързо и вече и за 10-годишните деца е очевидно, че е нужна промяна. Затова и победата е неизбежна. И ще стоим тук ако трябва месец, два, три. Ние сме търпеливи, добре сме и с психиката, докато на управляващите вече нервите не издържат и целият свят видя до какво доведе това!", коментира Серьожа.

През цялата нощ централната улица в Киев Крешчатик остана блокирана за движение на автомобили. От самото и начало улицата е барикадирана от коли на протестиращите, които казват, че по този начин охраняват тази част, водеща до площад „Независимост" като своя територия! Малко по-нагоре по улицата е и щабът, където се извършва регистрацията на подкрепящите протеста! През цялата нощ на всички места в града, където имаше протестиращи, техни приятели и симпатизанти носеха топла храна, сандвичи, напитки.

Идеята е такива коли с топла храна и вода да идват през цялата нощ, защото протестиращите са решени да стоят тук до сутринта, оставаме и ние.

Иван Гойванович, журналист в Националната радиокомпания на Украйна, коментира за БНТ, че вотът на недоверие кън правителството в парламента на страната е отхвърлен и през следващите 6 месеца въпросът за оставка на кабинета не може да бъде поставен. Дали са възможни предсрочни избори зависи от поведението на улицата. След като полицията разгони с насилие протестиращите, на следващия ден излязоха на протест над половин милион души и тогава властта се уплаши, припомни украинският журналистът.

Автори: Ирина Цонева, Ася Методиева