РЕКЛАМА


"За" и "против" новите правила за къмпингуване. Кой разрушава природата? Бетон срещу палатки - коментар на Бранимир Ботев и Любомир Попйорданов.

От няколко дни промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие вълнуват обществото. Различни организации и екозащитници и днес са на протест, а президентът Радев обмисля дали да наложи вето. Поканихме за разговор Бранимир Ботев, бивш зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в три последователни правителства, отскоро на експертна позиция в Брюксел, и Любомир Попйорданов, дългогодишен председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Любомир Попйорданов уточни, че в момента говорим за 22. поредна поправка на един и същи закон. Очевидно този закон не е произвел никаква позитивна промяна по българското Черноморие от 2008 година насам, когато влиза в сила. "Ние виждаме една деградация на Черноморието, на качеството на продукта, хората, които работят там вече нямат никаква заинтересованост. Загуба на човешки ресурси, загуба на пейзаж - т.е. на целия потенциал, на който трябва да стъпи туризмът - неговото качество е оронено."


По думите на Попйорданов нито тези промени, нито предишните са направили нещо в посока на същностните проблеми на българския туризъм. "Те се занимават с някакви кокошкарски детайли", определи той.

Бранимир Ботев заяви, че във всички държави на ЕС има закони и ясна нормативна база, по силата на която държавата контролира и урежда материята в подобен тип територии.

Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи: Съгласен съм с г-н Попйорданов, че тези промени са безумие. Откакто съществува Министерството на туризма за тези 4 години и половина, 12 са промените в ЗУЧК. Всеки студент по право още в първи курс учи, че един закон урежда трайни обществени отношения.

Логично следва въпросът кои са тези трайни обществени отношения, които се променят на три месеца, както се променя ЗУЧК? Остава впечатлението, че трябва да се уреди материя в полза на конкретен субект и конкретен казус, а не обща законова материя.

Бранимир Ботев подчерта, че е важно да се уреди всичко, свързано със стопанисването на плажовете, с дейностите, които се осъществяват върху тях. Той обаче беше категоричен, че подобни промени не дават резултат. "До този момент аз не видях нито някакъв предварителен анализ на съответствията с европейското законодателство, да се потърсят аналози. На второ място - няма никакъв анализ за последващите евентуални ефекти от прилагането на този закон", обясни Ботев.

Любомир Попйорданов: Става дума за устройство на хора, на които им създаваме работа. Създаваме възможност за тотална концесия на плажове.

Той посочи, че не всичко от приетото на 13 юни е безполезно и не върши работа, "но това не са същинските проблеми на Черноморието". От този закон излиза, че хората с палатки са големите нарушители и проблем. Те са изправени до стената заедно с хората, които се движат с багери, открои Попйорданов.

Бранимир Ботев: Неправомерни са санкциите спрямо човек, който бива обявяван за нарушител, защото си е сложил хавлията на място, което не би трябвало според закона и според Министерство на туризма, спрямо тези, които строят, рушат дюни и всичко останало. Вчера Министерски съвет прие спешно поредната поправка в ЗУЧК, с която се отказва от функциите си като колегиален и колективен орган. Прехвърля всичките си функции по предоставянето на концесии на българските плажове на министъра на туризма еднолично. Т.е. делегитимира се Министерски съвет, делегитимират се и общините, на територията на които се осъществяват тези дейности, отнема им се каквото и да било право да осъществяват някаква превенция, грижа, стопанисване, контрол, и еднолично министърът на туризма ще решава кой може да бъде концесионер, какво може да прави, какво може да строи и колко може да печели.

Вижте целия разговор във видеото.

"За" и "против" новите правила за къмпингуване
"Още от деня" - 20.06.2019

РЕКЛАМА