Явлението "Баухаус" - изкуство без граници

Предаване: Култура.БГ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Култура.БГ" за това явление в съвременната архитектура и изкуство говориха изкуствоведът от НБУ проф. Ирина Генова и арх. Бойко Кадинов.

"Това е продължение на едно дълго чакано събитие - идеята да бъдат събрани изкуствата под един покрив, след разрушителните събития от войната да се отвори едно пространство, в което работят архитекти, художници, скулптори. Тоест цялата евристичност на времето се събира под покрива и във времето на Ваймарската република. Това е основната тема, която отваря един нов хоризонт и затова 100 години говорим за Ваймар, говорим за Баухаус", отбеляза арх. Кадинов.
"Този уникален проект събира хора от различни изкуства, от различни области, но и от различни държави. Този проект, веднага след войната, е израз на една утопична представа, че в тази сфера идеите могат да нахвърлят пространствата на националното", добави проф. Генова.

Вижте във видеото какво още казаха гостите в предаването, както и репортажа на Андрея-Филипа Зидарова за сгради в София, повлияни от стила "Баухаус".