Възможна ли е радикализация у нас - коментар на експертите

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Мажд Алгафари: Чак да си направят пиар, мисля че не, все пак това са служби, които се грижат за националната сигурност и са в пълното си право, когато има нещо такова, да реагират с много твърда ръка и затова според моите преценки, дори това, което се говори в социалните мрежи, че детето е тийнейджър, то едва ли разбира какво е станало, пък той още не е извършил такъв терористичен акт, пък дали е било подготвено изцяло. Тук няма смисъл и въобще не виждам място за размисъл какво трябва да го правим това дете. Това е националната сигурност на България.
Димитър Гърдев: Аз смятам, че след като са налични взривни устройства, след като това е нещо, което се е извършвало не само един или два дни, все пак имаме бомби, имаме подготовка за това, това безспорно представлява изключително опасен случай. Начинът, по който беше оповестено името на това дете, създава естествено много сериозни забележки, а също така и предпоставки в бъдещи подобни такива случаи хората да не реагират толкова бързо, както знаете, сигналът е подаден от собственото семейство и от родителите, защото те напълно са вярвали и че самоличността ще бъде донякъде запазена, така че неслучайно от днес имаме такива негатив ни реакции и намесата на СЕМ също.

Агенцията за закрила на детето се самосезира по случая, при който една информационна агенция изнесе в публичното пространство личните данни на пловдивския ученик, заподозрян в радикализация.

Мадж Алгафари: Има нещо, което го наричат "хигиена" в отношението и въобще в новините. Не знам кой е този журналист или въобще кой е този човек, който изнесе тези данни и въобще не му прави чест, независимо по каква причина го е направил.

Той каза, че не можем да определим ученикът нито като терорист, нито като жертва.

Димитър Гърдев: Имаме радикализация, имаме извадки от неговата кореспонденция. Тази кореспонденция е водена със специално подготвен такъв човек, който безспорно го насочва към определени такива действия, дава му насоки, дава му термини, които в последствие той търси.

Вижте целия разговор във видеото.