РЕКЛАМА


На Велики четвъртък в предаването гостува Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Георгиев, говорител на Светия синод.

Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Георгиев обясни какво е най-важното за Велики четвъртък. За църквата в следобеда на Великия четвъртък е утринта на този ден. Започва се с утринно богослужение, което започва в 18.00 часа. Негово светейшество е оглавил богослужението в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Тук е първият контраст на сетивата. Навън се здрачава, ние влизаме в храма, където започва утро - утрото на Велики четвъртък - ден пълен със събития... Предателството на Юда, то се случва в този ден. Да ги преброим: предателството, умиването на нозете на апостолите, последната вечеря - тайнствената вечеря, когато Христос пръв причастява апостолите и отправя тази покана към всички хора на всички времена да станем едно в църквата. В храмовете припомняме това събитие и когато се четат сега, по време на утринята 12-те евангелия за живота и страданието на Христос, по средата горе-долу след 5-тото се изнася Кръстът Христов в центъра на храма, пред който да се поклоним."

Негово Високоблагоговейнство обясни също какво е значението на причастието, колко е важно то и как се взима. Светото причастие е присъединяването към общността чрез тялото и кръвта Христови. А църквата е поканата за това събитие.

"Всички сме поканени да се приобщим с тялото и кръвта Христови, но не трябва да обръщаме толкова внимание на предписанията... първото и най-важно нещо е сърцето..."

Според Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Георгиев не по броя, а начина, по който живее вярата си, трябва да съдим за вярващите. Храмовете ще бъдат още по-пълни, ако духовенството е "на висотата да проповядва Христос, а не правила към Христос".

Вярата и християнските ценности - говорителят на Светия синод
"Още от деня" - 25.04.2019

РЕКЛАМА