РЕКЛАМА

Здравето отблизо | Вкусът към храната - въпрос на възпитание или генетика | Части от предаването - 10

Всичко за вкуса като сетиво - говори доц. Христо Златанов 01:10:56

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

Всичко за вкуса като сетиво - говори доц. Христо Златанов

Всичко за вкуса като сетиво - говори доц. Христо Златанов
Вкусът към храната - въпрос на възпитание или генетика 00:15:10

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

Вкусът към храната - въпрос на възпитание или генетика

Вкусът към храната - въпрос на възпитание или генетика
„Здравно досие”: Водещият на "Стани богат" Михаил Билалов 00:10:01

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

„Здравно досие”: Водещият на "Стани богат" Михаил Билалов

„Здравно досие”: Водещият на "Стани богат" Михаил Билалов
„Назаем от звездите”: Опра Уинфри 00:04:10

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

„Назаем от звездите”: Опра Уинфри

„Назаем от звездите”: Опра Уинфри
Сетивото вкус и значението му за нашето здраве 00:09:10

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

Сетивото вкус и значението му за нашето здраве

Сетивото вкус и значението му за нашето здраве
"Здраве в чинията": Здравословни бургери 00:02:29

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

"Здраве в чинията": Здравословни бургери

"Здраве в чинията": Здравословни бургери
Астрологична прогноза от Антоанета Салфидж 00:14:50

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

Астрологична прогноза от Антоанета Салфидж

Астрологична прогноза от Антоанета Салфидж
По пътя на преобразяването - епизод 4 00:06:04

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

По пътя на преобразяването - епизод 4

По пътя на преобразяването - епизод 4
Съвременните технологии в ринопластиката 00:04:01

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

Съвременните технологии в ринопластиката

Съвременните технологии в ринопластиката
Номинация за Националните годишни медицински награди 00:01:45

БНТ 1 | 10.05.2018 | Здравето отблизо

Номинация за Националните годишни медицински награди

Номинация за Националните годишни медицински награди

Често възкликваме спонтанно "О, много вкусно!" или пък "Това няма никакъв вкус!" Но рядко се замисляме каква е причината едно нещо да ни хареса, а друго да ни бъде напълно безразлично.

Според някои експерти вкусът към храната подлежи на възпитание от най-ранна детска възраст. Според други той е генетично заложен и няма как да се промени.

В "Здравето отблизо" се опитаме да разберем какво представлява вкуса и как храната може да запази качествата си в различни условия. Гост в студиото е доц. Светла Дянкова от Института по криобиология и хранителни технологии. Заедно с нея, са и Зара и Алфредо Торес, за да тестват храната в натуралния ѝ вид и след специална технологична обработка.

В борбата за вкуса се намесват и лабораториите за сензорен анализ на храните. Те помагат на големите производители да разберат какви са желанията на масовите потребители, за да пласират стоката си. Но истинската вкусова революция се извършва в един друг вид лаборатории – тези, които произвеждат синтетични вкусове и аромати.

Подробностите вижте във видеото.

Вкусът към храната - въпрос на възпитание или генетика
"Здравето отблизо" | "Всичко за вкуса като сетиво - говори доц. Христо Златанов" - 10.05.2018

РЕКЛАМА