Високият адреналин като начин на живот - репортаж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За девети път в София се провежда един от най-популярните столични фестивали - "Дни на предизвикателствата". Те събират любителите на екстремните спортове и аутдор преживяванията. С английския алпинист Ник Бълок, който откри фестивала, ни среща Благой Цицелков.

Ник Бълок е един от най-добрите алпинисти на Великобритания. Започва да се катери през 1993 г., докато работи като инструктор по физическо възпитание в затворите на Уелс.

Докато работех в затвора се срещах с много агресия, това ме натоварваше, намерих своят отдушник - започнах да чета много книги, свързани с катеренето и всъщност така се запалих по него. За мен бяха пленяващи

планините, скалите и всичко свързано с тях. Четейки тези книги знаех, че целият ми живот ще бъде свързан с катерене", разказва Ник.

През последния зимен сезон Ник Бълок изненада почитателите си с поредица от екстремни премиери на почти невъзможни експедиции в Уелс и Шотландия. Едно от любимите места на Ник е френският град Шамони, в който се провеждат първите зимни олимпийски игри. Подножието на Монблан от години е притегателно място за любителите не екстремни спортове.

"В Шамони има много талантливи катерачи и усещането да бъдеш там и да гледаш тези хора е прекрасно. Всички тези хора и постиженията, които те са постигнали, ме мотивират много и затова съм катерил толкова много там. Винаги съм предизвиквал себе си и съм търсел предизвикателството и трудното в живота, всъщност това, което ме кара да правя тези експедиции е идеята, че преминавам през тези трудни препяствия и всъщност това нещо ми помага да израсна вътрешно", обяснява Ник.

Той е участвал в повече от 20 експедиции на отдалечени места като Перу, Непал, Пакистан и Индия. Животът на Ник Бълок не е само катерене. Британецът винаги намира малко свободно време, за да опише и разкаже за

високия адреналин и екстремните преживявания по непристъпните планински върхове.

"Обичам много да пиша и всъщност посланието, което искам да дам на хората е те да се мотивират от това, което съм написал. Ако аз успея да мотивирам някой да изпълни своите мечти, то съм изпълнил своята мисия. Не говоря само за мечти, свързани с катеренето. Искам да мотивирам хората чрез своите разкази и истории за това, което правя", споделя Ник и добавя: "Защото много хора през живота си имат мечти и амбиции, но не винаги ги следват. Според мен всеки трябва да открие своята мечта и да я преследва докрай. Докато не стане реалност".