Великобритания и Турция пред решаващ избор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В дебата на претендентите за лидер на консервативната партия във Великобритания не се появи Борис Джонсън. Отсъствието на някогашния кмет на Лондон беше определящ за качеството на спора.

Мнозина от наблюдателите смятат, че така той всъщност е спечелил дебата, защото в състезанието не се е очертал разпознаваем негов конкурент за двойката тори, които трябва да се явят като кандидати, а членската маса на партията да избере от тях кой ще стане министър-председател, обясни Табаков.

Впечатлението на политолога от снощния дебат е, че е имало сравнителен консенсус ЗА напускане на Европейския съюз. Рори Стюърт, министър на международното развитие, обаче се открои с това, че е поел ангажимент, ако стане лидер на торите, да направи всичко възможно, за да избегне сценария за "излизане без сделка". Той обаче, според Табаков, е повече атрактивен за тези, които няма да гласуват за Брекзит.

"Той базира своята подкрепа предимно на хора, които, макар и консервативни, искат да останат в ЕС, а това не е водещият тренд в Консервативната партия. Ако говорим за електората на Консервативната партия, максимално широкия сегмент, все пак преобладават тези, които искат Брекзит. Нещо повече, преобладават тези, които искат твърд, "хард" Брекзит. И не се малко, които искат предпочитат, ако трябва, и без сделка."

Интересно във вчерашния дебат, по думите на Табаков, че един от участниците в него, бившият секретар по Брекзит Доминик Рап се е опитал да заобиколи липсващия Борис Джонсън от дясно. Това се дължи на стремежа в момента в партията кой да бъде най-десен по отношение на това как Великобритания да напусне ЕС.


Телевизионният дебат за кметските избори в Истанбул беше първият от доста време. В него участваха Екрем Имамоглу, кандидат за кмет от опозиционната Народна републиканска партия, и Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Табаков определи снощния дебат като най-значимия от 2002 г. насам преди да започне властовата вълна на управляващата сега пария. В същото време, по негово мнение, нито един от кандидатите не е успял да си извоюва преднина, която да обърне тренда на съществуващите електорални подредби в предстоящия вот. Все пак това обстоятелство работи по-скоро за кандидата на опозицията, защото той, макар и с малко, води в социологическите проучвания.

"Той не трябваше да спечели този дебат. Всичко, което се искаше от него бе чисто и просто да не го загуби... И той не го загуби".

Табаков обрисува Екрем Имамоглу като много "по-атрактивен, много по-речеви", отколкото е Бинали Йълдъръм, който е "по-статичен, по-казионен".

А Истанбул е важен, защото този град обуславя значима част от БВП на републиката. Ако се вземат Истанбул, Анкара и Измир, последните от които вече са в ръцете на опозицията, имате 50% от БВП. Второ, Истанбул е мегаполис - показателна мостра на цяла Турция. В него има секуларисти, ислямисти, кюрди. Затова който спечели Истанбул, ще се открои като лидер за държавата.

Акценти