Валентин Василев: Сегашният екоминистър да събере много бързо екип от експерти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Валентин Василев уточни, че България няма договор с Италия за внос на отпадъци. Тази дейност се извършва по силата на регламент на Европейската комисия, който обаче поставя определени изисквания. В случая с италианския боклук тези изисквания не са спазени, тъй като той не подлежи на преработване. На италианците им излизало по-евтино да го изнесат в страни със занижен контрол, отколкото да го унищожават сами.

А що се отнася до документацията за внесения боклук, Василев е убеден, че най-малко 90 процента от него е с неверни документи. Всичко това е последица от липсата на контрол. Бившият екоминистър отбеляза, че макар да има закон за отпадъците, контролът по изпълнението му е разделен между четири институции и синхронът между тях се губи. Това позволява на "отпадъчната мафия" да се вихри в схеми, които се толерират от определени кръгове.

"Във всички случаи в тази схема има корупция, има пари, има натиск - политически и административен."

Валентин Василев е на мнение, че режимът в Перник вече може да бъде отменен, тъй като язовир "Студена" сега е достатъчно пълен. Проблемът обаче, по думите му, е във ВиК мрежата в града, която е в окаяно състояние.