РЕКЛАМА


Тайната, движещата сила на Освобождението. Когато официалните пътища за разпространение на смъртоносни за властта идеи са охранявани от заптиета, се създават тайни пътеки за придвижване на въстанието. За да са невидими тези подстъпи обаче, се искат и специални маскировки, пароли, шифри, двойници, тайници - да заблудят всяка опасна потеря преследвачи. Така е и по време на Българското възраждане. В епохата на Раковски, на Левски, на Дружината на верните приятели.

Целта на филма е да разкрие любопитни, малко известни истории и находки, свързани с Освобождението от османско робство; да покаже как се прави комитска конспирация, как става невидима за Османската власт размяната на поверителна информация, как българските революционери пътуват скрито из империята, кои са тайните артерии на бунта, и как с тяхна помощ се стига в крайна сметка до лелеяната свобода.

Помогнали ли са за Освобождението комитските конспирации? Какво е тяхното естество? Доколко манастирските скривалища, писането със симпатично мастило, тайните оръжейници, фалшивите тескерета, бъчвите с двойно дъно, връвчиците, вързани за пръста на ханджията (та да разпознае вътрешния човек, дошъл по комитетски дела), помагат на освободителното дело?

Отговори  на тези въпроси ще търсим в разговори с историци, краеведи, музейни експерти, монаси. Ще проследим какво се е случвало в заредените с революционен устрем места и как те са успявали да намират вярната посока към вековната мечта за отхвърляне на игото.

Ще се насочим към тетевенското село Голям Извор, мястото, в което Васил Левски провъзгласява Първи революционен окръжен комитет в Българско. Там е старият хан на Георги Стойков, където заседават комитетските хора. Как се е укривал и маскирал Левски - отговорът ще търсим от Венцислав Велчев - от клуба на Голямоизворяните в София.

Следващото конспиративно убежище, което ще посетим, е Гложенския манастир, любимо място на Васил Левски, като скривалището му се пази и до днес. В разговор с монасите там ще търсим път назад в историята.

Друго конспиративно убежище за комитите, което ще посетим, ще е Троянския манастир. Там Левски основава таен революционен комитет, начело с игумена архимандрит Макарий. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола, превърнато в музей. Епископ Сионий, днешният игумен на манастира, ще ни запознае с детайлите.

Следват Ловеч, Русе и отново завръщане в София.

В Ловеч ще разговаряме с музейни експерти за т. нар. "фалшива печатница". В Русе и София ще разгърнем важни документи по темата "комитска конспирация".

Основен водач по тайните пътеки на българските революционери ще ни бъде Кети Мирчева, дългогодишен изследовател и познавач на този период от българската история. С нейна помощ ще пресъздадем атмосферата от ония години.

Филмът няма за цел да доказва, че начините на комитска конспирация са нещо невиждано досега по света, а да представи как революционните завери в Българско, са довели до постигане на изконната мечта - Освобождение от османско робство.  За целта ще се направи сравнение и със сходни практики при тайното общество на Карбонарите от Италия например, от което има сведения, че са били повлияни и българските възрожденски конспиратори. Ще се направи паралел и как старовремските конспиративни практики намират приложение в днешния технологичен свят - в какво се е превърнала, да речем, връвчицата, известяваща ханджията за канен или неканен гостенин. Разговорите ще бъдат заснети изцяло в България, в посочените в настоящата анотация огнища на бунта.

Гледайте "В кадър" тази сряда от 22:30 часа по БНТ!

Комитски тайни
"В кадър" - 02.03.2017

РЕКЛАМА