РЕКЛАМА


Вече повече от десетилетие телефонните измами са сред най-честите престъпления у нас. Хиляди са измамените. Милиони левове са се "завъртели" в различни схеми. Измамниците - осъдени или не, богатеят и не спират доходоносния си бизнес.

Наивността на попадналите в схемата ли е в основата на тези престъпления или невъзможността на държава и полиция да противодейства? Има ли шанс да им се сложи край? На тези въпроси търсим отговори във филма "Без/опасно обаждане". Филмът разказва за най-честите сценарии на телефонните измами, разкрива профила на измамниците и показва на хората какво трябва и какво никога не трябва да правят в случай, че по телефона им позвъни непознат и им поиска пари или други ценности. С участието на криминални психолози и полицаи, които пряко участват в разплитането на случаите - те трябва   не само да заловят измамника, но и да съберат доказателства, които да докажат вината му в съда.

Представена е и статистиката през годините - повече или по-малко стават тези престъпления, по-бдителни ли са гражданите или продължават да се доверяват на всеки, който каже, че е техен роднина и има спешна нужда от пари? Историите на жертвите на телефонни измами си приличат, но зад всяка от тях стои ограбена човешка съдба.

Филмът "Без/опасно обаждане" е естествено продължение на кампанията, в която участва и Българската национална телевизия за превенция на телефонните измами. И  кампанията, и филмът отговарят на обществената задача на БНТ - да е в помощ и подкрепа на зрителите, показвайки им

скритото лице на този вид престъпление.

Сценарият е дело на Христина Христова - Любомирова, редактор е Надя Обретенова, оператор - Огнян Колчаков, монтаж - Цветослав Юруков, а  режисьор на филма е Мария Христова.

Гледайте "Без/опасно обаждане" - филм в поредицата за документалистика "В кадър", в сряда - 22 март, от 22:25 часа по БНТ1.

Без/опасно обаждане
"В кадър" - 23.03.2017

РЕКЛАМА