РЕКЛАМА


В понеделник рубриката "В кадър" по БНТ ще представи документалния филм на Цветелина Йорданова - "Марс на хоризонта".

Хора на Марс след 10 години! Това е целта на холандската организация "Марс Уан", която набира доброволци за създаване на първата човешка колония на Червената планета. Филмът представя проекта чрез ексклузивно интервю за БНТ на Бас Лансдорп, един от основателите и гл. изп. директор на "Марс Уан", заедно с коментарите за предизвикателствата пред пилотиран полет до Марс на уважавани учени - доц. д-р Валери Голев от Катедра "Астрономия" на Физическия факултет, когото заснехме в Обсерваторията на СУ "Св.Климент Охридски" и Лорън Флетчър, изследовател, работил за НАСА, който в момента подготвя дисертация, посветена на изучаването на Марс, в Департамента по атмосферна, океанска и планетарна физика на Оксфордския университет.

 

Интервюто с него е заснето в Лабораторията по атмосферна физика в Оксфорд, където се изследват материали от марсианската и лунната повърхност. Герой във филма е и българинът Петър Георгиев, кандидат за еднопосочен билет за Марс. Екипът ни летя с пилотираната от него Чесна 172 Sky Hawk заедно с инструктора Робърт Алън на малко летище в Есекс. Тренировъчният полет беше част от обучението на Петър Георгиев за пилот на транспортен самолет.

За изпитанията пред човека при евентуален полет до Марс във филма разказва д-р Александър Кумар, лекар и изследовател, участвал в едногодишна мисия на Антарктида и подготвящ следващата си мисия на остров Дейвън в Канада. Целта й е изучаването на живота на хора в среда, подобна на марсианската.

Защо Марс трябва да е в центъра на човешките усилия в космоса обясняват известният журналист по проблемите на науката Дейвид Шукман от Би Би Си, както и Лусинда Офър, бивш изпълнителен директор на "Марсианското общество" - организация, създадена в края на 90-те години с цел на стимулира изследването на Марс и стъпването на човек на Червената планета, която има клон и в България. По-близо ли е човечеството да сбъдването на сценариите от фантастичните книги и филми или стъпването на Марс още дълго изпращането на хора на Марс ще е мисия - мечта? Само извънземни ли търсим на Марс или следваме импулса да колонизираме, да откриваме нови земи и да се учим да живеем на тях - отговорите - вижте във филма "Марс на хоризонта".

Автор: Цветелина Йорданова

Режисьор: Миглена Атанасова

Оператор: Владимир Богдански

Монтаж: Цветослав Юруков

Редактор: Биляна Бонева

Гледайте филма "Марс на хоризонта" в понеделник 22 юли от 22:00 часа по БНТ 1 и повторението по БНТ Свят от 18:45 часа на 24 юли.

В кадър - 22 юли 2013: Марс на хоризонта
"В кадър" - 19.07.2013

РЕКЛАМА