Тихомир Безлов: Баневи са пример за политически тип приватизация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очевидно има хора, на които им бяха повдигнати обвинения за нещо, което беше ясно, че е проблемно от години. Това, което се случва с „Полимери“, започна преди 3-4 години. Не говорим за начина, по който бе приватизирано дружеството, начина, по който спря. Или още една купчина предприятия, които спряха, собственост на "АКБ Форес", обясни Безлов.

В такива моменти доверието в съда и прокуратурата се съживява. То се дължи на това, че вече няколко месеца текат съвсем разбираеми за публиката акции. Дали те ще завършат с осъдителни присъди и какви ще са те – е големият въпрос. Но на този етап обществото се радва и на това. Винаги седи питанката – това рекламно ли е или реално. Институциите трябва да убедят обществото, че не е рекламно. Обществото мисли съда и прокуратурата като част от едно цяло. Това каза Първан Симеонов - политолог.

За Безлов интересен тест ще бъде какво ще реши френският съд на доказателствата, които ще предложи българското обвинение. Големият проблем е скептицизмът, с който се отнасяме, защото има доста оправдателни присъди на големи случаи.

„Големият порок на българския преход е, че отиващият и идващият елит се разбраха за какво ли не, само не за най-важното – как преструктурираме икономиката, как вървим от обществена собственост към частна. Това е най-важният въпрос в една икономическа трансформация. Централноевропейските страни го решиха бързо и ефективно“, уточни Симеонов.

Според Безлов Баневи са пример за политически тип приватизация.