Тестваха сезонна пасажерска линия Бургас-Инеада-Истанбул

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Морската гара в Бургас е началната точка на двучасовия преход до пристанището в турския град Инеада, където ни посрещат група български изселници и ни разказват за предстоящата промяна на пристанището.

33 км е плажната ивица на Инеада, заради географската отдалеченост от индустриализацията всичко е запазено, а в близката лонгозна гора има 592 вида растения, хвалят се комшиите.

Джафер Екинджи - околийски управител на Демиркьой: "За първи път правим такава крачка през нашата врата. Двете страни са като братя и двете страни трябва да спечелят."

Според дългогодишния туроператор Владимир Караджов от много години се правят опити такъв продукт да бъде създаден.

Владимир Караджов - туроператор: "За южното Черноморие това би бил един изключително полезен продукт, туристически продукт, който да разнообрази ежедневието на туристите, пристигащи на летище Бургас."
Деян Димов - директор на Пристанище "Бургас": "Надеждата ни и вярата ни е, че за 1 юни следващата година ще имаме ясната представа, като следващата среща по план е на 19 юли. На база на това пътуване, което извършихме днес, ще бъдат анализирани разходите, слабите страни, силните страни, какви могат да бъдат ценовите нива за наистина икономическия устойчив модел на проекта."

Между 50 и 70 евро е прогнозната цена на пътуването Бургас- Инеада-Истанбул. Ако всичко върви по план, още следващото лято катамаранът ще пътува до Инеада и Истанбул поне 45 пъти.