Съвременните патриотизми

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Д-р Борис Стоянов: Тази тема не ми о т любимите - за национализма, за патриотизма, защото тя изисква едно непрекъснато преоткриване на нацията и това се случва за пореден път най-малкото в последните 50 години. Когато 70-те и 80-те години се разбра, че интернационализмът "куца" започна да се развява знамето на национализма, на патриотизма. То кулминира в ония огромни чествания за 1300-годишнината на България. В някаква степен дори намери едно много грозно проявление и във възродителния процес.
Доц. Валентина Георгиева: Нацията е една въображаема общност. Ние не се познаваме, но въпреки това се въобразяваме като общност. Но нацията означава също така и добро управление. Ако твърде много сме вторачени или в един национален идеал от миналото, или в едни грандиозни проекти с визии за бъдещето, ние пропускаме проблемите на настоящето. А проблемите на настоящето са именно доброто управление, което липсва, и от което се пораждат редица недоволства.

Виктор Божинов: Аз по принцип към това понятие патриотизъм имам особено отношение. Някак си ми се струва, че на нас все повече ни е нужно познаване на миналото, опознаване от сегашна гледна точка какво се е случило в тези времена, защото само при правилна оценка може да се изгради някаква стабилна основа. По-големият проблем, според мен, заради който избуява патриотизмът, е липсата на усещане на това парче земя и на хората, които го населяват, оценката за самите нас.

Вижте целия разговор във видеото!