РЕКЛАМА

Сутрешен блок | Световни новости представят български учени на изложение в Пловдив | Части от предаването - 16

Лицето на София

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Лицето на София

Лицето на София
Брекзит и износът на шотладско уиски 00:01:58

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Брекзит и износът на шотладско уиски

Брекзит и износът на шотладско уиски
Северна Корея горда с нови трамваи собствено производство 00:01:59

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Северна Корея горда с нови трамваи собствено производство

Северна Корея горда с нови трамваи собствено производство
Ръст на работните места в Пловдивско 00:02:09

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Ръст на работните места в Пловдивско

Ръст на работните места в Пловдивско
Броят на чуждестранните туристи в България расте 00:01:54

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Броят на чуждестранните туристи в България расте

Броят на чуждестранните туристи в България расте
Световни новости представят български учени на изложение в Пловдив 00:02:47

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Световни новости представят български учени на изложение в Пловдив

Световни новости представят български учени на изложение в Пловдив
Само 4% от българите са щастливи 00:02:02

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Само 4% от българите са щастливи

Само 4% от българите са щастливи
"Арт посоки" с Галя Крайчовска 00:01:43

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

"Арт посоки" с Галя Крайчовска

"Арт посоки" с Галя Крайчовска
"Истории от архива" 00:03:44

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

"Истории от архива"

"Истории от архива"
Жителите на Джерман отново излизат на протест срещу бъдещото депо за отпадъци 00:08:46

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Жителите на Джерман отново излизат на протест срещу бъдещото депо за отпадъци

Жителите на Джерман отново излизат на протест срещу бъдещото депо за отпадъци
Арх. Здравков: Май месец трябва да приключат строителните дейности на "Графа" 00:16:37

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Арх. Здравков: Май месец трябва да приключат строителните дейности на "Графа"

Арх. Здравков: Май месец трябва да приключат строителните дейности на "Графа"
Крум Зарков: ГРАО не засича българите с адреси у нас, които живеят в чужбина 00:09:16

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Крум Зарков: ГРАО не засича българите с адреси у нас, които живеят в чужбина

Крум Зарков: ГРАО не засича българите с адреси у нас, които живеят в чужбина
Слънчева електроцентрала в Космоса 00:07:09

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Слънчева електроцентрала в Космоса

Слънчева електроцентрала в Космоса
Експертите: Единната система за туристическа информация ще изсветли сектора 00:13:56

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Експертите: Единната система за туристическа информация ще изсветли сектора

Експертите: Единната система за туристическа информация ще изсветли сектора
Потребители сигнализират за нов проблем с електронните винетки 00:05:01

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Потребители сигнализират за нов проблем с електронните винетки

Потребители сигнализират за нов проблем с електронните винетки
Милен Керемедчиев: Във Великобритания тече процес на политическо самоубийство 00:09:37

БНТ 1 | 21.02.2019 | Сутрешен блок

Милен Керемедчиев: Във Великобритания тече процес на политическо самоубийство

Милен Керемедчиев: Във Великобритания тече процес на политическо самоубийство

Синьо вино и диетичен шоколад са сред световните новости, които се представят на изложението в Международния панаир в Пловдив. Изобретенията са изключително полезни за организма и са разработени от Института по криобиология в София.

Подробностите от репортера Галена Паскова и оператора Васил Кръстев в Сутрешния блок на БНТ1.

15 новости представят научните институти, които са част от Селскостопанската академия. Три от изобретенията са разработени от учените от Института по криобиология, които вече са световно известни с производството на космически храни. Вино с екстракт от водорасли, диетичен шоколад и линцер с пуканки от амаранд провокират интереса на посетителите в панаира.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Един иновативен продукт е синьо вино, получено от стандартен сорт грозде, с добавен екстракт от спирулина. От самата спирулина е взета само синята част, само синия пигмент. Използвани са методите на криобиологията при ниски температури от директно жива спирулина, свежа, прясна спирулина е извлечен пигмента."

В световната научна общност пигмента от спирулина е известен с доказаните си антиоксидантни свойства. Оказва се, че виното от спирулина не предизвиква главоболие, ако се прекали с употребата му. Новият продукт на Института по криобиология няма аналог, а разработването му е отнело на Николай Солаков половин година.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Специално с виното се оказа, че имахме в началото проблеми, изчезваше цвета в момента, в който отворим бутилката, след това този проблем го решихме впоследствие."

В друга от разработките на Института по криобиология са изпозвани какаови зърна от най-добрите райони за производство в Гана и Кот д'Ивоар. Оказва се, че и прекаляването с шоколад може да не доведе до напълняване, тъй като учените са помислили и за това в новия продукт няма захар и мляко.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Вместо захар тук са използвани олигозахариди от корен на цикория, които всъщност са пребиотични фибри. Те работят като пребиотик и подобряват микрофлората в храносмилателната система. Отделно вместо мляко сме използвали екстракт от говежди костен бульон, който осигурява колагенови пептиди и то най-хубавите варианти."

Така похапването на шоколад с говежди бульон може да доведе до допълнително разкрасяване, тъй като съдържащият се в шоколада колаген е известен с полезните си свойства. В другия вид шоколад, разработен от Института се съдържат лиофилизирани ябълки.

Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: "Лиофилизацията е процес, при който се извлича водата при много ниска температура. Започва се от минус 50 градуса и се стига до плюс 30."

Така биологично активните вещества на ябълката остават непроменени, което запазва качествата ѝ. Този начин на обработка учените от Института по криобиология използват и за производството на храните за космонавти.

Световни новости представят български учени на изложение в Пловдив
"Сутрешен блок" | "Лицето на София" - 21.02.2019

РЕКЛАМА