Сбогуване със Светеца от Байлово

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 103 години ни напусна дядо Добри, най-щедрият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски". Дълги години старецът правеше дарения на църква като през 2009 година дари близо 36 хиляди лева. Живееше аскетично и пред да се оттегли в Байлово всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм. Така той ни даваше пример как дори да не притежаваш нищо, можеш да бъдеш щастлив, ако помагаш на хората.

В опит да охарактеризира дядо Добри, отец Ангел цитира един от големите учители на църквата, преподобни Максим изповедник, който казва, че човек е призван да примирява противоположностите в този свят и дава противоположностите, като последната от тях е да примириш света с рая. Според отеца през целия си живот е искал точно това да направи.

"Цялата си доброта, която изказваше, оная негова скромност, незабележим в храма и толкова много забележим в съзнанието на всеки вярващ, на всеки посетител в храма. Ето това беше дядо Добри. Бог да го прости! И вярвам, че наистина ще бъде в онова царство, което е на нашия Господ."

С пряко включване от Байлово ви запознаваме с атмосферата в селото преди заупокойната литургия в местни храм, където през целия ден ще бъде и поклонението пред тленните останки на дядо Добри.


Горан Благоев описа дядо Добри като истински светец, чиито живот би трябвало да ни накара да обърнем поглед към себе си.

"След като голяма част от обществото го нарича "Светеца от Байлово", няма какво повече да се замисляме над това. Дядо Добри показа как се живее вярата истински... Той си отиде от този свят на вчерашния ден, когато църквата почита две светици - Зоя и Фотина - живот и светлина. Ето това е дядо Добри. Показа ни как да живеем живота си чрез светлината на вярата."

Журналистът разказа как е правил материалите за дядо Добри в годините.

Почит към дядо Добри