РЕКЛАМА


Супа от целина и картофи с пикантни крутони

Продукти:

Целина - 1-2 глави
Картофи - 2-3 бр.
Моркови - 2 бр.
Лук - 1 глава
Чесън - 1 скилидки
Зеленчуков бульон - 1 л
Прясно мляко - 200 мл
Сметана - 200 мл
Масло - 50 г
Черен пипер
Сол


За пикантните крутони:

Пълнозърнест хляб - 3-4 филийки
Пушен червен пипер - 1/2 ч. л.
Чесън - 1 скилидка
Зехтин - 2-3 с. л.
Масло - 30 г
Черен пипер
Сол




Приготвяне:

Обелете и нарежете на едро главата целина. Налейте зеленчуковия бульон в тенджера на котлона и изчакайте да заври. Добавете целината. Нарежете на едро и картофите, главата лук и морковите. Добавете в тенджерата и оставете супата на умерен огън докато всички зеленчуци се сварят напълно.

През това време пригответе крутоните. Нарежете филийките пълнозърнест хляб на кубчета и ги поставете ги в сух загрят тиган. Добавете няколко бучици масло и 2-3 с. л. зехтин. Смачкайте и накълцайте ситно скилидката чесън и прибавете. Овкусете крутоните със сол и пушен червен пипер. Запечете ги докато станат хрупкави и златисти и ги прехвърлете в купичка.

Свалете готовата супа от котлона и добавете прясното мляко и сметаната. Добавете бучка масло и разбъркайте, докато се разтопи. Подправете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте ароматната крем супа от целина, гарнирана с пикантните крутони.

Гуакамоле с печени зеленчуци

Продукти:

За гуакамолето:

Авокадо - 2-3 бр.
Червен лук - 1/2 глава
Лайм - 1 бр.
Зелена люта чушка - 2-3 бр.
Пресен лук - 2-3 стръка
Чесън - 2-3 скилидки
Домати - 1-2 бр.
Кориандър - 1/2 връзка
Зехтин - 2-3 с. л.
Сол

За печените зеленчуци:

Картоф - 2 бр.
Морков -2 бр.
Ряпа - 1 глава
Целина - 1/2 глава
Зехтин - 2-3 с. л.
Сол


Приготвяне:

Нарежете на ленти морковите, а ряпата, целината и картофите на филийки. Подредете зеленчуците в тавичка и посолете. Полейте със зехтин и изпечете във фурната на 220 С за 30-40 минути. Накълцайте половината глава червен лук на едро и поставете в блендера. Добавете стръковете пресен лук и цели скилидките чесън. Почистете лютите чушки от семената и жилите, нарежете едро и прибавете и тях.

Отстранете вътрешността на домата с помощта на лъжица и използвайте за гуакамолето само месестата му част. Добавете и половин връзка пресен кориандър. Разполовете плодовете авокадо, отстранете костилката и с помощта на лъжица извадете месото. Прибавете авокадото, изстискайте сока от половин лайм, добавете 2-3 с. л. зехтин и посолете на вкус. Блендирайте всичко до получаване на хомогенна смес. Пресипете гуакамолето в купичка и добавете резенче лайм.

Сервирайте в комбинация с печените зеленчуци.

Супа от целина и картофи с пикантни крутони и гуакамоле с печени зеленчуци
"Храна за душата" - 12.03.2019

РЕКЛАМА