Студентските кредити във Великобритания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки появилата се информация, че български студенти във Великобритания са със замразени заеми за издръжка, напливът на кандидати да учат именно на острова не намалява, а дори се увеличава. Причината - университетите там предлагат богата палитра от специалности, образование, подчинено на традиции и почти гарантирана реализация. Проблемът с кредитите също се оказва изолиран случай само за някои студенти.

Студенти от България и Румъния със замразени заеми за издръжка - често срещано заглавие в пресата във Великобритания, особено в последно време. На пръв поглед това изглежда като поредната рестриктивна мярка срещу чужденците, като поредния начин за дискриминация на сънародниците ни на острова. И тук възниква въпросът - къде се крие истината за тези кредити и отново ли българите се проявяват като опитни в търсенето на вратички в правилата. Всъщност Английската агенция за финансиране предлага 2 вида заеми на българските студенти.

"Единият е заем за издръжка, с който те те подпомагат да живееш там, и другият вид заем е заем за обучение, какъвто ползвам аз", обяснява Теодора Дюлгярска - студентка във Великобритания.

Кредит за обучение се получава сравнително лесно.

"За този заем се кандидатства, след като получиш вече одобрение от университета, че си приет там като студент. Подаваш молба, в която попълваш къде си приет, каква специалност си приет, за колко години", допълва Теодора.

Дотук добре. Повод за притеснение и у кандидат-студентите не може да има. При доказани финансови vlcsnap-2013-12-16-07h31m57s91затруднения техните такси за обучение ще бъдат припокрити от островната държава. Условията за кандидатстване за заем за издръжка обаче са утежнени дотолкова, че от този вид финансова подкрепа могат да се възползват ограничен брой български студенти.

Изискванията - кандидатът да е живял минимум 3 години във Великобритания преди да започне да учи, да докаже, че се издържа сам и дори че е плащал такса смет и сметки за битови нужди. Замразените кредити са на студенти, подали документи с невярно съдържание.

"Това се е случило не в университетски бакалавърски програми, а в колежи, които издават национална диплома. Така че за тези 23 колежа, в които се е случило, тези по-чести случаи са спрени за момент, замразени са кредитите, за да се направи проверка и да се установи къде е грешката", пояснява Бистра Илиева от консултантска къща за заминаване на студенти в чужбина.

До грешки се стига и защото често кандидат-студентите решават да се справят сами с кандидатстването в чужбина и не използват услугите на консултантска компания. Така остава опасността да пропуснат нещо съществено. И Теодора научила своите права и задължения на студент в чужбина по трудния начин. Пострадала точно заради заема, който й бил отказан за първата година. Документите се оказали неясни за нея.

vlcsnap-2013-12-16-07h32m24s101"В самата бланка никъде не беше написано това, че заемът се отпуска веднъж в живота и той е само за 4 години. Ако си имал висше образование предишно, без значение, че е в друга държава, годините, които си прекарал в обучение, се приспадат от този заем", разказва Теодора Дюлгярска. Приспаднали й 2 години, защото е учила в България, нищо, че е прекъснала. Сега вече знае правата си, твърди, че всичко вече е наред. Въпреки това признава, че животът й в чужбина не е никак лек: "На мен ми трябват около 650-700 паунда средно месечно, за да си платя наема на квартирата, в която живея и за храна и консумативи."

Казва, че живее в сравнително евтина квартира, защото плаща по 325 паунда на месец при средни цени между 400 и 700 паунда.

Въпреки това е категорична - българските студенти на острова не са дискриминирани - основните им проблеми са свързани с по-високия стандарт на живот. От гледна точка на обучението казва, че е повече от доволна.

"Това, което ни предлагат, наистина си струва парите и аз не бих се върнала назад и не съжалявам за нищо. Честно да кажа не съм чула някой да срещне трудности да си намери работа", разказва Теодора.

Затова и консултантстките компании отчитат стабилно равнище на кандидат-студентите за Великобритания. Остава само бъдещите висшисти да проучат добре условията за кандидатстване и най-вече да спазят крайният срок - 15 януари 2014г.

Автор: Милена Кирова