Стенограмата за КТБ и правото на информация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Румяна Коларова обясни, че тя е сред лицата на които е изпратено писмо с въпрос дали да се разсекрети стенограмата. Тя обясни, че е част от президентската администрация и въпросът, който се задава дали като персона има нещо против. "На такъв тип консултации обикновенно говорят политиците, рядко говорят секретарите на президента", уточни политологът. По нейно мнение едва ли има политик, който ще каже не на разсекретяването, защото това е политическо самоубийство. Коларова смята, че трябва да се направи разграничение между позицията, свързана с институцията, и позицията, свързана с персоната. "От гледна точка на институцията, не популисткото, не популярното решение, а когато трябва вие да искате не за персоната си, тогава аз съм напълно убедена, че не трябва да бъдат разсекретявани тези стенограми, затото това е търсене на евтина популярност и то от една партия", заяви тя.

"Основното на тези нконсултации е именно да не се злоупотребява политически", каза Коларова. Според нея ако президентът Радев вземе решение за разсекретяване, това ще осакати президентсктата институция като такава.

Александър Кашъмов уточни, че стенограмите са две - от 29 юни 2014 г. и 14 юли 2014 г. Хората, които искат такъв достъп по реда на закона за достъп до обществена информация са журналисти от различни медии. Това, което той е видял като отговор е, че 45 пъти е искано, има няколко дела. Според него важното в службата е принципът. Той обясни, че законът не предвижда това да се търси съгласие от хора, от частни лица. Кашъмов каза, че в основанията за отказ на достъп до тази информация са посочени две категории информация. Едната е свързана със стратегически поръчки, а втората е свързана с преговори за сключване на финансово споразумение, засягящо стратегически интереси на държавата. "В демкоратичната държава суверенът са гражданите и следователно ограничението на правото на достъп може да бъде само изключение", заяви той.

Кашъмов каза, че е очевидно, че политическата сила си прави реклама от липсата на информация, а не от нейното наличие. Той се съгласи, че като принцип не бива да бъдат отваряне такива информации, но отбеляза, че от този момент са изтекли три години. Според него президентът Плевнелиев и администрацията му са взели абсоллютно правилно решение по това време да бъде ограничен достъпът до стенограмата.

Акценти