РЕКЛАМА


Стабилна ли е държавата и как пробивът в НАП ще се отрази на управлението? Говори вицепремиерът Томислав Дончев.

Като вицепремиер Томислав Дончев е натоварен с няколко ресора, включително с комисията, която следи ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете.

Ситуацията е много тежка, тъй като вече има случаи на заразени животни в промишлени комплекси, подчерта Дончев. Той изрази увереност, че българските ветеринарни власти ще правят всичко необходимо, но работата е трудна, защото те не винаги имат нужната подкрепа - както институционална, така и обществена.

"Безспорен факт е, че радикалните мерки, които се предприемат, не срещат обществена подкрепа, което е много голям проблем..."

Що се отнася до отговорността на институциите, Дончев смята: "Щом имаме такава ситуация, очевидно мерките, които са предприемани преди, не са били достатъчни. Това е факт."

Чия е конкретната вина обаче ще се изяснява, когато се успокои ситуацията, каза вицепремиерът. Иначе, практиката в други европейски страни, които са били засегнати от заразата, показва, че за да бъдат ефективни мерките, те трябва да бъдат радикални. На този етап Дончев не вижда възможност у нас да се приложи чешкия опит.

"Чехия успя да овладее заболяването като практически евтаназира, умъртви по безболезнен начин всички животни, отглеждани в тип "заден двор".
Стопаните от свиневъдството ще бъдат компенсирани, обеща Дончев.

"В момента не мога да говоря със суми, но от българската държава и с европейска подкрепа всички ще получат компенсации".

Ако пострадат работни места, което се очаква, държавата ще направи всичко възможно да ограничи тези щети, допълни вицепремиерът.

По отношение на пробива в киберсигурността на НАП Томислав Дончев определи като най-тежко следствие от хакерската атака генерираното недоверие към институциите.

Вицепремиерът коментира и трусовете в "малката коалиция" в правителството.

Стабилна ли е държавата и как пробивът в НАП ще се отрази на управлението?
"Още от деня" - 25.07.2019

РЕКЛАМА