Срещата на върха в София - успех за българската дипломация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Безспорно събитие от такава величина не е имало в последните 20 години и българската дипломация излезе с чест. Никой не каза, че то беше блестящо организирано”, коментира Велева.

„Балканите дойдоха със страшно много очаквания. Борисов в последните пет месеца направи много тигели, за да убеди Европа, че Балканите са част от Европа. Разочарованието дойде от декларацията и от посланията, които дадоха големите лидери. Те показаха страх. Някои от анализаторите направиха сравнение, че тази среща не даде тези послания, които даде Солунският процес. Тогава Солунският процес даде старт на България и Румъния. Сега Софийската среща не даде старт на нито една от шестте страни”, добави тя.

Постигаме повече, отколкото реалистично можеше да се очаква. Това мнение изрази политологът Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет.

Проблемът е сложен на масата. Има и ясна перспектива. Не е вярно, че има по-малко заявки, отколкото Солунският процес. Ясно е казано, че всичко, което е обещано, се препотвърждава. Но и държавите от Западните Балкани трябва да си свършат домашното. Когато говорим за дата от страна на ЕС, трябва да е много ясно, че и тези държави трябва да решат проблемите си, заяви Смилов.

По думите му успехът на срещата е в това, че имаше промяна в динамиката. Динамиката досега беше изцяло скептична по отношение на Западните Балкани. Никой не говореше за тази тема.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад