Златева: БСП подкрепя позицията на кабинета за Македония и Западните Балкани

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Деница Златева обясни, че срещата на социалистите с македонския премиер Зоран Заев по време на завършилата му визита у нас се е състояла не само, защото са от едно политическо семейство, а и защото с него, като политик и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, те поддържат "топли и тесни отношения". Българските социалисти са помагали винаги на неговата партия в 11-те трудни години, докато тази македонска партия е била в опозиция, научаваме от Златева. В този смисъл срещата между председателя на БСп и лидера на СДСМ е била "едно естествено продължение" на контактите през годините.

Българските социалисти намират доста допирни точки с македонския премиер по отношение на развитието на нашата съседка и необходимостта на промените, които трябва да бъдат направени там. Общи са и гледищата им по отношение на ннуждата от изкореняване на крайно националистическите тенденция, които наблюдаваме в последните години в Република Македония.

.

Социалистите нямат забележки по действията на премиера Борисов в отношенията с Македония. Златева е съгласна с казаното от Цветан Цветанов по темата "Македония и Западните Балкани", тъй като тази тема е национален приоритет. Зоран заев и Бойко Борисов се сррещнаха в качеството им на премиери.

Деница Златева:
"Ние, като страна, която е член на Европейския съюз, която ще председателства Съвета на ЕС, чиито един от основните приоритети е Западните Балкани, естествено е да обръщаме голямо внимание и на бъдещото развитие... Самият факт, че вече имаме променена позиция за бъдещото подписване на Договора за добросъседство, поклонението на паметника на Самуил в София, бъдещото съвмместно честване на Илинден на 2 август... това са стъпки напред. Не можем да си позволим националистичмески тенденции, спорове да нвсяват допълнително напрежение в един регион, в който има достатъчно много огнища на напрежение в отделни държави. И ние като бъдещ председател на съвета на ЕС имаме ключова роля наистина да отворим процеса на интеграция на Западните Балкани, както в Европейския съюз, так и в НАТО."