РЕКЛАМА


Задръстване в пиков час на натоварено кръстовище. Неспиращи клаксони и нерви, опънати до краен предел. Картината става още по-хаотична, ако това се случи в първия учебен ден, а регулировчик така и не се появи. Едва ли е особено успокоително, че подобни сцени се разиграват не само в България и че в повечето случаи обяснението е едно и също: регулировчиците не достигат. Както изглежда, на различните места по света намират различни решения. За да избегнат подобни невротични ситуации  в Демократична Република Конго създадоха машини-полицаи.

"Роботът е хуманоиден, решихме да е с формата на човек и най-вече да прилича на полицай. Нашите полицаи носят слънчеви очила, затова и роботът е с очила. Наистина е като истински полицай", обясни Исае Терезе, инженер.

Роботите-регулировчици са снабдени с 4 камери, които заснемат уличното движение. След това информацията се изпраща в командния център, където се обработва и анализира. Машините-полицаи са направени от алуминий и неръждаема стомана. Вероятност металните полицаи да спрат да работят почти няма. Соларни панели им осигуряват автономно захранване 24 часа в денонощието.

"Някои шофьори извършват нарушения и се правят,  че не виждат полицая, но той със сигурност ги забелязва", допълни Исае Терезе, инженер.

Металният регулировчик е „обучен” да направлява уличното движение по международни стандарти. И когато някой ги наруши, полицаят го заснема и след това нарушителят получава глоба. Ние сме бедна държава и правителството със сигурност ще си потърси парите.

Досега изглежда, че хуманоидните полицаи се справят със задълженията си. Там, където има машини-полицаи, задръстванията са изчезнали.

Аз съм мотоциклетист и съм доволен от работата на робота. Преди пътни полицаи следяха за реда тук, но трафикът беше много натоварен. И може да звучи странно, но хората уважават тези машини. Когато полицаят даде знак да тръгнат, те тръгват. Когато им посочи, че трябва да спрат, те спират. А преди не беше така, въобще не се подчиняваха на полицаите.

Безпристрастност, нулева корупция и слънчево захранване. Комбинация, която респектира шофьорите, топи задръстванията и не на последно място – спестява много вредни емисии от безсмисленото бучене на двигателите на празен ход.

Автор: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 9 януари 2014: Соларен полицай регулира движението
"Зелена светлина" - 09.01.2014

РЕКЛАМА