След проверка на над 20 000 водачи: Заловиха 200 шофьори, употребили алкохол

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В рамките само на една седмица пътните полицаи в цялата страна провериха над 20 000 водачи. И въпреки, че акцент на акцията бе шофирането след употреба на алкохол и наркотици, полицаите следиха и за задължителната застраховка Гражданска отговорност, за използването на колани и дали водачите са платили в срок наложените им глоби. В рамките на акцията са установени и 9 лица, обявени за издирване.

Акцията, следяща за пияни и дрогирани водачи, се провежда традиционно на територията на целия Европейски съюз. У нас броят на проверените автомобили в рамките на операцията става все по-голям. Докато през миналата година обект на проверка са били 19 000 водача, този път са с 1000 повече. Седналите зад волана след употреба на алкохол са над 200. 50 са случаите на дрогирани водачи. Най-често тестовете на полицията са отчели употреба на амфетамини и марихуана.

главен инспектор Илия Георгиев - "Пътна полиция" - ГДНП: Тестовете са достатъчно съвременни и могат да установят всякакъв вид наркотични вещества, така че по никакъв начин това не трябва да бъде използвано като аргумент, затова, че някой ако употреби по-екзотичен наркотик няма да бъде засечен.

До края на учебната година засилено ще бъде полицейското присъствие в районите на всички учебни заведения. Ще се следи дали се използват специалните обезопасителни столчета за деца и колани. Полицаите ще наблюдават дали за по-голямо удобство родителите не нарушават правилника за движение, като например спират на пешеходни пътеки. От МВР припомнят важно, но често пренебрегвано правило за децата:

инспектор Мария Ботева - "Пътна полиция" - ГДНП: Те трябва да слизат от дясната страна на автомобила в близост от страната на тротоара, на тротоарните площи на банкета. Всичко това, разбирате сами, че е с цел създадено и в закона регламентирано да се осигури безопасността на тази уязвима група участници в движението по пътищата.

Засилен ще бъде контролът и за организираните ученически екскурзии.

Това, че дадена полицейска акция свършва, не трябва да успокоява водачите. Подобни операции ще има през цялата година. Полицейското присъствие ще бъде особено засилено и през летните месеци в районите на по-големите градове и курортни комплекси. От МВР призовават водачите да спазват ограниченията на скоростта, да бъдат толерантни към останалите участници в движението и разбира се да не сядат зад волана след употреба на алкохол.