Ще поскъпне ли токът?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тече проверка на ЕРП-та и ДКЕВР трябва да реши дали от средата на годината токът ще скочи. Има ли предпоставки за това и какво е състоянието на енергетиката в студиото на "Денят започва" попитахме председателя на УС на Института за пазарна икономика Красен Станчев и енергийния експерт Атанас Тасев.

Вдигането на цените е повече от необходимо, за да се решат проблемите в сектор "Енергетика". В това е категоричен Красен Станчев.

"Платежната система и държавните компании в енергетиката са толкова закъсали, че единственото решение е вдигане наvlcsnap-2014-03-07-08h38m36s233 цените. Минимумът, както го сметнаха от Българския енергиен фонд, е някъде към 18%. Но от тогава, това беше сметка от миналата година, по време на обсъжданията на промените в Закона за енергетиката, от тогава до сега се промениха доста неща и вероятно това ще бъде над 18%., за да се решат проблемите. Иначе може да не се решават проблемите и да се завещаят на едно следващо управление на страната и на сектор "Енергетика". Проблем, който няма да бъде никога решен", коментира Красен Станчев.

Според енергийният експерт Атанас Тасев проблемите в енергетиката и икономиката имат два прочита - политически и икономически.

vlcsnap-2014-03-07-08h45m12s108"Чисто икономическият прочит показва, че за да може да се балансира в ценово отношение енергийната система, да се покрият тези дефицити, които много правителства по чисто политически съображения оставиха, цената на електроенергията трябва почти с 50% да бъде вдигната в края на 2015 година, при което - искам веднага да обърна внимание - тези ценови нива са пазарните и те ще бъдат постигнати поради елементарния факт, че до края на 2015 година ние трябва да имаме напълно либерализиран пазар. Т.е. ролята на регулиращия орган, който така или иначе сега сдържа ръста на цените, ще остане само в достъпа и преноса, а по отношение на генерацията и при крайния потребител ще има пазарни нива", обясни Тасев.

Тъй като едно подобно вдигане на цената, обаче, ще предизвика гражданското недоволство, Атанас Тасев смята, че това няма да се случи преди евроизборите, а възможно да не се случи и от 1 юли.