РЕКЛАМА


Шкембе чорба с кладница

Продукти:

Гъба кладница - 500 г
Гъбен бульон - 800 мл
Масло - 80 г
Прясно мляко - 300 мл
Брашно - 2 с. л.
Червен пипер – 1 ч. л.
Сладък червен пипер - 1 с. л.
Лют червен пипер – 1 ч. л.
Чесън – 3-4 скилидки
Винен оцет – 2-3 с. л.
Черен пипер
Сол

Приготвяне:

Загрейте бучка масло в дълбок съд на котлона. Задушете гъбите кладница и подправете със сол и черен пипер. Сипете брашното и разбъркайте добре. Добавете още масло и налейте гъбения бульон. Оставете да къкри на умерен огън, докато кладницата уври напълно. През това време пригответе запръжката за супата като загреете 50 г масло в отделен съд. Когато маслото се разтопи, добавете супена лъжица сладък червен пипер и запържете за кратко.

Накълцайте скилидките чесън на ситно или ги пресовайте. Поставете чесъна в купичка и добавете винения оцет. Разбъркайте и оставете сместа настрана. Когато гъбите се сготвят напълно, налейте прясното мляко и усилете котлона. Оставете супата да заври повторно и добавете запръжката от масло и червен пипер на тънка струя като разбърквате. Гответе за още минута и свалете супата от котлона.

По желание поръсете с люспи лют пипер, гарнирайте с чесновата паста и сервирайте.

Кюфтенца от червена леща

Продукти:

Червена леща "Оберон" - 200 г
Магданоз - 1 връзка
Пресен лук - 2-3 стръка
Доматено пюре - 1-2 с. л.
Лук – 1 глава
Кимион - 1/4 ч. л.
Черен пипер
Доматено пюре - 1 с. л.
Брашно – 1 с. л.
Яйце – 1 бр.
Хлебни трохи – 100 г
Олио - за пържене

За салатата:

Бейби санак - 200 г
Чери домати - 100 г
Зехтин - 2 с. л.
Лимон - 1 бр.
Сол

Приготвяне:

Сварете чаена чаша червената леща "Оберон" в подсолена кипяща вода. Накълцайте ситно лука и бялата част на зеления лук. Задушете в зехтин до омекване. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер и сотирайте за още няколко минути. След това дръпнете съда от котлона и добавете супена лъжица брашно в сместа, разбъркайте добре.


Прецедете червентата леща, охладете я под студена вода и я сипете в дълбока купа. Накълцайте и перата на пресния лук и прибавете. Добавете едно яйце и сотирания лук с доматено пюре. Подправете с четвърт чаена лъжичка кимион. Добавете половината от хлебните трохи и размесете отново. Оформете кюфтенца от сместа и оваляйте в останалата половина от галетата. Загрейте олио в дълбок тиган и изпържете лещените кюфтенца от двете страни до златисто.

Прехвърлете готовите кюфтенца върху домакинска хартия, за да отцедите от излишната мазнина. Пригответе за гарнитура семпла салата от листа бейби спанак и чери домати. Подправете със сол, зехтин и прясно изстискан сок от лимон. Гарнирайте кюфтенцата от леща със салатата и сервирайте.

Шкембе чорба с кладница и кюфтенца от червена леща
"Храна за душата" - 13.03.2019

РЕКЛАМА