Сагата "ЧЕЗ" - коментарите за възбраната, наложена на "Инерком" от КЗК

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според констатациите на комисията, ако сделката се осъществи, "Инерком" ще има господстващо положение на пазара в Западна България, а това ще изкриви пазара.

Според Явор Куюмджиев обяснението, че КЗК не разрешава тази сделка - дори аргументите в този случай не били толкова важни. Решението е правилно, защото по негово мнение "е ненормално една компания от този размер да придобие стратегическа инфраструктура, която захранва с ток около три милиона граждани". От друга страна експертът смята, че юридически това решение не е толкова юридически издържано и е възможно във ВАС /следващата стъпка, тъй като това решение подлежи на обжалване/ то да има проблеми.

Проф. Атанас Тасев обясни предисторията на решението на КЗК. Преди два месеца "Инерком" се е обърнала към КЗК да се произнесе по сделка, в резултат на която ще има концентрация на пазарен дял по чл. 20 ал. 1 и ал. 2 на закона.

"Концентрацията очевидно е факт, защото имате едно действащо предприятие ЧЕЗ със своите дейтващи поделения в България, което има съответен пазарен дял и се добавя Инерком, който работи в същата сфера, тогава по чл. 20 имаме господстващо положение. И това, което констатира КЗК, е че наистина има такава хипотеза за евентуално възникване на господстващо положение, поради което се налага възбрана за тази дейност за концентрация между предприятията, макар че като прегледах тестовете, има доста слаби места... защото фактически Инерком добавя върху раздела производство на електроенергия от фотоволтаични централи... 20-40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е незначителен дял..."

Според Тасев заради тези слаби места, решението може да падне във ВАС.

Целия разговор вижте във видеооткъса.