Руски интерес към имоти по Черноморието

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И докато туроператорите се притесняват, че кризата в Украйна може да доведе до по-малко туристи по Черноморието ни, на пазара на имотите в Бургас не регистрират спад на търсенето от страна на руските граждани. В Созопол вече има оформен руски квартал. Подобен комплекс в Поморие пък е известен като "Малката Москва".

Сергей Ковалевич е руснак, дошъл в България преди две години, купил си апартамент в Созопол и решил да започне бизнес с проектиране и строеж на жилища. Майката на съпругата му е украинка и затова следи обстановката там внимателно.

"Това, което става там, е много печално. За двата народа - и за украинския, и за руския, но мисля че на моя бизнес тук няма да се отрази", заяви Ковалевич.

Според него сривът на рублата преди дни няма да окаже сериозно влияние на неговия бизнес и вярва, че кризата в Украйна ще се разреши.

"Ако хората са си спечелили пари и са решили да си купят имот тук, политиката няма да им повлияе. Аз мисля, че Русия няма да затвори границите си и няма да има нова студена война", добави Сергей.

Брокери на недвижими имоти в Бургас казват, че малко от украинците предприемат покупка на недвижим имот в България, а идват главно като туристи. В същото време от агенциите за недвижими имоти не се притесняват, че ситуацията в Украйна ще се отрази на интереса на руски клиенти към жилища в района.

"Като че ли тази неяснота тях ги провокира да станат по-бързо собственици на имот в България, съответно по-голямата част от тях купуват с цел постоянно пребиваване тук", коментира Диана Иванова - член на УС на Национално сдружение недвижими имоти.

Само през последните две години в района на Бургас, Поморие и Созопол над 10 хиляди жилища са станали собственост на руснаци.

Автор: Веселин Григоров