РЕКЛАМА

Панорама | Румен Радев: Скандалът с апартаментите уронва държавността | Части от предаването - 5

Президентът Румен Радев в "Панорама" 00:59:33

БНТ 1 | 19.04.2019 | Панорама

Президентът Румен Радев в "Панорама"

Президентът Румен Радев в "Панорама"
Румен Радев: Скандалът с апартаментите уронва държавността 00:29:39

БНТ 1 | 19.04.2019 | Панорама

Румен Радев: Скандалът с апартаментите уронва държавността

Румен Радев: Скандалът с апартаментите уронва държавността
Хора и храмове - репортаж от село Дрен 00:07:41

БНТ 1 | 19.04.2019 | Панорама

Хора и храмове - репортаж от село Дрен

Хора и храмове - репортаж от село Дрен
Северна Македония пред избор 00:02:08

БНТ 1 | 19.04.2019 | Панорама

Северна Македония пред избор

Северна Македония пред избор
Българите отвън и отвътре – коментар на Димитър Ганев и Антоний Тодоров 00:18:16

БНТ 1 | 19.04.2019 | Панорама

Българите отвън и отвътре – коментар на Димитър Ганев и Антоний Тодоров

Българите отвън и отвътре – коментар на Димитър Ганев и Антоний Тодоров

Скандалът с апартаментите уронва държавността. Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама".

"Обхватът на скандала далеч надхвърля обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите. Той уронва държавността, уронва и нашия имидж навън и вече се шири и по световните медии", заяви Радев.

Аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Имам само едно жилище и то е придобито много преди да вляза в политиката – в квартал "Редута" и мога да докажа всеки лев. Но това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи. Да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия, подчерта държавният глава.

"Да, придобил съм жилище от фонда на Министерството на отбраната в Пловдив и то като полковник – командир на авиобаза, на цени, определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника.

Сега ще търсим ли сметка на Министерство на отбраната защо е имало жилищна политика и от хилядите военнослужещи, които са закупували на тази определена от държавата цена. Няма нищо общо между социалната политика на Министерството на отбраната и забогатяването от власт. И ако някой трябва да отговаря, това са управляващите днес, да отговарят на въпроси как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища и за елитно образование на децата“, коментира още президентът.

По думите му, ако искаме да бъдем нормална европейска държава, "апартаментгейт" трябва да има последствия. "Апартаментгейт" носи мощен заряд на негодувание и непримиримост на хората, може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем – дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност и безпътица на фона на останалите европейски държави, или ще поемем по пътя на правовата държава, проспериращото общество, нов стил на управление и нов политически морал, където политиците ще живеят само от заплата.

"Апартаментгейт" е исторически шанс – най-сетне имаме реална реакция на медийни публикации, на обществен натиск и трябва да се продължи нататък. Трябва да се изкарат не само всички несъответствия на политиците. Идва следващ етап - сметките навън в офшорни компании и това е голямото предизвикателство към всички оторизирани органи.

Аз съм убеден, както и мнозинството български граждани, че има от какво да се притесняваме. Не само сметки и офшорни транзакции, но фирми и имоти у нас и зад граница на името на подставени лица. Всичко това трябва да се разкрие и разследва и ако има грабителства, тези средства да се връщат обратно в бюджета, призова Радев.

На въпрос дали едновременно е ползвал две ведомствени жилища, отговори: "Ако беше така, щях да бъда санкциониран от Министерството на отбраната".

Всичко е публично, всичко ми е видно. Това е описано точно и ясно в моята имотна декларация. Но жалките напъни да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират да бъда още по-непримирим всичко да излиза наяве, реалните грабители да излизат наяве и да отидат там, където им е мястото, каза президентът.

Институционалната разруха, породена от корупция и политически цинизъм, е фундаментална и неотложна тема и от нейното развитие зависи по кой път ще тръгне България, убеден е Румен Радев.

Участниците на КСНС направиха доста, за да го обезмислят, свиках 3 съвета на тема „Отбрана“, настоявах да се реализират проектите за модернизация, да вървят трите заедно, да бъдат изгодни за България, заяви Радев.

Процесът на модернизация отиде в светлото бъдеще. Свиках и съвет за Антикорупционния закон. Виждаме разпада и днес. По тази причина престанах да свиквам този съвет. Последният съвет постигна нещо много важно – разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупцията. Опитите за политизация на този проблем. КСНС показа краха на т. нар. антикорупционен модел. Партиите вместо да се чистят сами, да излязат с нов морален облик, ревностно бранят тези хора и ги изкарват морални герои.

Гледайте целия разговор във видеото!

Румен Радев: Скандалът с апартаментите уронва държавността
"Панорама" | "Президентът Румен Радев в "Панорама"" - 19.04.2019

РЕКЛАМА