РЕКЛАМА

Панорама | Румен Радев: Никой няма право на монопол върху истината - нито Запада, нито Русия | Части от предаването - 3

Президентът и въпросите на България

БНТ 1 | 17.03.2017 | Панорама

Президентът и въпросите на България

Президентът и въпросите на България
Румен Радев: Никой няма право на монопол върху истината - нито Запада, нито Русия

БНТ 1 | 17.03.2017 | Панорама

Румен Радев: Никой няма право на монопол върху истината - нито Запада, нито Русия

Румен Радев: Никой няма право на монопол върху истината - нито Запада, нито Русия
Премеждията на Мик Купър, който започна нов живот в Ново село

БНТ 1 | 17.03.2017 | Панорама

Премеждията на Мик Купър, който започна нов живот в Ново село

Премеждията на Мик Купър, който започна нов живот в Ново село

В първото си телевизионно интервю след началото на мандата му за "Панорама" президентът Румен Радев говори за това меси ли се Турция, къде е истината за Русия и Запада, каква е ролята на президента.

Запитан дали всичко в България в момента зависи от него, държавният глава отговори, че президентът има строго ограничени правомощия по Конституция, но в период на служебно правителство, естествено отговорността пада върху него. По думите на Радев, само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президента, бягайки от своята собствена отговорност.

"Всички министри от служебния кабинет са мои назначения", каза президентът и уточни: "В техния избор съм се ръководил от високи критерий - за професионализъм, почтеност, независимост. Много от тях имат научни степени. Единици от тях имат партийно минало. При техният избор аз съм се допитвал до приятели, до колеги, до моя екип. С партии категорично не съм работил. Това беше моята основна цел - този кабинет да бъде независим партийно."

По отношение на оценката на президента за кабинета, той заяви, че обществената подкрепа и общественото доверие доказват, че правителството се справя добре. По думите му, бяха пресечени редица схеми, ощетяващи държавата; бяха показани редица обществени поръчки с порочни практики. Като пример Румен Радев посочи Министерството на енергетиката, което е събрало 120 милиона лева от просрочени вземани, от концесионни такси. Наваксахме и подготовката за председателството на ЕС, допълни президентът Според него, за месец и половина свършеното от правителството не е малко.

Във връзка с уволненията от служебния кабинет, Радев каза, че никой не е абониран за властта особенно тези, които са съгрешили. За него е нормално да бъдат сменени хора при изнесени данни за порочни обществени поръчки и подадени сигнали до прокуратурата. Той уточни, че нява нито един уволнен областен директор на МВР.

Румен Радев, президент на Република България: "Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки, има подадени сигнали в прокуратурата и е нормално в такава ситуация да има сменени хора. Категорично съм държал да няма смени на политически принцип. Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие от служители на МВР и то областни директори по политически причини."

Румен Радев оясни, че имат принципна постановка за уволненията. Той е дал своите категорични указания - да няма политически уволнения при никакъв случай, да има такива само когато има доказани нарушения и то когато всички обстоятелства са потвърдени.

На въпрос за спирането на решението за парк "Пирин", президентът обясни, че борбата не е за лифта, за за закона. "Не трябва правителството да оставя в никакъв случай сянка на съмнение за прозрачността и законността на своите действия", каза той.

"Нямаше как да сопря за нещо, което изобщо не беше в редовния дневен ред на Съвета", каза Радев запитан за това защо не спори в Брюксел с 26-те лидери, а атакува СЕТА на българска територия. Президентът обясни, че казусът е приключил още октомври миналата година когато той е бил гласуван и подписан. "Като пазител на Конституцията ще сезирам Конституционния съд за законосъобразността на СЕТА", каза той.

За избора на нов еврокомисар Радев обясни, че с премиера Герджиков имат много ясна позиция:

Румен Радев, президент на Република България: "Българският еврокомисар ще бъде посочен през месец май. Ако до тогава няма легитимно избрано правителство, естествено, че това ще го направе служебното правителство. Ние не можем повече да чакаме."

Според него е важно да знаем какви приоритети отстояваме ние в Европейския съюз. Това, което президентът е отстоявал на всички срещи са гарантирането на нашата сигурност, гарантиране на нашето икономиечско развитие и пълноценна интеграция. По темата за Европа на няколко скорости той каза:

Румен Радев, президент на Република България: "Европейските ценности за единство и солидарност означават хармонично развитие на всички държави. Може ли едно тяло да се движи на различни скорости? Така Европейският съюз рискува да се разпадне. Но от друга страна движението на различни скорости е факт и то не от вчера. Проблемът е, че за първи път вече се говори открито за това различно движение. До сега на преден план излизаха ценностите."

По негово мнение е много важно да бъдем инициативни, дори агресивни при сформирането на нови засилени сътрудничества. Той смята, че ние трябва да преразгледаме начина, по който членуваме в ЕС, трябва да преминем към икономика, основаваща се на инициативата и иновативността на българския бизнес.

На въпрос, меси ли се Турция в българския изборен процес, президентът Радев отговори, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и ние държим да поддържаме едни силни добросъседски отношения. Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима, каза Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: "България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела."

Президентът обясни, че е важно как ние поставяме този въпрос в рамките на ЕС. Още на 9 март по време на съвета той е поставил въпроса за намесата на Турция и нашите действия. Ситуацията е анализирана с посланници на няколко държави. "Рискът е най-силен за нас, ние сме на първа линия", каза Радев. Той обясни, че очакваме бързо и солидарно решение от Европейския съюз, за да се горантира сигурността на всички държави членки. Президентът подчерта, че българските мюсюлмани са неразделна част от нашето общество и трябва да се работи да тяхното интегриране в нашето общество в противовес на външните опити за тяхното капсулиране в затворени партии и в религиозни общности, финансирани отвън.

Тази седмица ЕС поднови санкциите срещу определени личности в Русия - на въпрос трябваше ли България да спре това и да наложи вето, Румен Радев каза, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена. "Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Радев беше категоричен, че ние трябва да следваме нашия интерес и никой няма право на монопол върху истината - нито Запада, нито Русия. "За мен истинският патриот обича България, няма вторичен белег на патриотизма. За един политик е недопустимо да обича друга държава повече от България", каза той.

Запитан кой български проблем може да реши президентът Радев, той отговори:

Румен Радев, президент на Република България: "Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия."

Румен Радев: Никой няма право на монопол върху истината - нито Запада, нито Русия
"Панорама" | "Президентът и въпросите на България" - 17.03.2017

РЕКЛАМА