РЕКЛАМА


В проектозакона за МВР има не малко строго положителни неща, каза бившият вътрешен министър Румен Петков в студиото на "Още от деня".

Аз бих ги разделил в две групи. Първата е социалният аспект, начините, по който се решава въпросът с назначенията, децентрализацията в назначенията, начинът, по който се решава въпросът с извънредния труд, едно чувствително увеличение на извънредния труд, обясни Петков.

Румен Петков - Още от деняВтората стъпка е отчетливото разделение в политическото и професионалното ръководството на министерството, допълни бившият вътрешен министър. За него е важен въпросът с мандатността на главния секретар в министерството. "Това е висшата професионална длъжност и е много важно там да има спокойствие и сигурност от гледна точка на професионалната реализация", каза Петков.

Според мен е добре да се приеме този закон, но трябва да сме със съзнанието, че когато не решаваме цялостно нещата, когато ги решаваме на парче, това е лошо, каза той. Един такъв пример, според него, е скандалните предложения за промени, реализирани в закона за Агенцията за национална сигурност.

Хвърлянето на парче създава едно усещане за несигурност вътре в състава и за това не може да бъде обвиняван министърът на вътрешните работи като инициатор на този законопроект, смята Румен Петков.

Изваждането на службата за Борба с организирана престъпност от МВР и вкарването им в Агенцията за национална сигурност е груба грешка, заяви той.

Румен Петков - Още от деня - 2Не е грешка вкарването на закона. Той решава много наболели и сериозни въпроси, на първо място - социални. Но когато го правиш на парче, ти създаваш това погрешно впечатление, че си се вторачил в сектора "Сигурност", обясни Петков.

Системата не бива и не може да бъде абсолютизирана и идеализирана. Имало е периоди от време, в които тя е била използвана за политически цели и за шантаж, призна бившият вътрешен министър и изрази надежда сега да не се използва за подобни неща.

"Няма как, при положение, че редица бизнесмени, обществено популярни лица, бяха арестувани, офисите им бяха отарашени по един неприемлив от гледна точка на обществото начин, това да не остави горчилка у всеки гражданин", обясни Петков.

Аз мисля, че една от големите цели, които стои пред това правителство и това Народно събрание, е да се намерят стъпките към обществото, категоричен е Румен Петков.

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ - информационно-коментарен блок с водещ Надежда Узунова - 4 декември 2013
"Още от деня" - 04.12.2013

РЕКЛАМА