Росен Плевнелиев: Председателството на ЕС е исторически успех за България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Благодарение на усилията на България имаме нова стратегия изкована от Европейската комисия за държавите от Западните Балкани, която беше приета в пълен консенсус от всички. Благодарение на усилията на българското правителство имаме софийския дневен ред, който е приет в пълно съгласие от всички.

Аз не чух нито една дума на съмнение от европейските лидери, от техните екипи, от лидерите на държавите от Западните Балкани за това колко успешно беше българското председателство. Българското председателство е много по-успешно, отколкото ние сме си мислили и отколкото всички останали са очаквали. Министър-председателят демонстрира умения в глобалната политика. Министър-председателят на България стоеше добре, на него всички му се доверяваха. Той беше честен и коректен посредник, доверен партньор, добър съсед и демонстрира една нова външна политика”, коментира Плевнелиев.

Той заяви, че на Балканите виждаме геополитически сблъсък. Ситуацията в света се промени, ние сме на нов етап на развитие, в който голяма част от световните лидери разсъждават в терминологията и методите на XIX и XX век, когато имахме сблъсък на Великите сили.

Русия, Китай, Турция и САЩ имат своите интереси на Балканите

България стои много добре към момента. Действаме като демократична и проевропейска сила на Балканите, която знае своя национален интерес, убеден е Плевнелиев.

Според него "Северен поток" 2 е геополитически проект на президента Путин, който ще дестабилизира ЕС и ще го раздели. "Северен поток" 2 в никакъв случай не е в интерес на България. Действията на президента Путин са изцяло за да не допусне риск в неговата зона на влияние. Русия днес не е модел за нас. Руснаците не живеят добре, там няма демокрация, има автократичен режим, посочи Плевнелиев.

Той допълни, че президентът Тръмп поставя под съмнение основата на силата на демократичния свят, а това е трансатлантическото сътрудничество.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад