РЕКЛАМА

Още от деня | Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев | Части от предаването - 3

Още от деня - 20 февруари 2014 00:28:38

БНТ 1 | 20.02.2014 | Още от деня

Още от деня - 20 февруари 2014

Още от деня - 20 февруари 2014
Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев 00:14:59

БНТ 1 | 20.02.2014 | Още от деня

Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев

Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев
Как да гласуваме? 00:07:46

БНТ 1 | 20.02.2014 | Още от деня

Как да гласуваме?

Как да гласуваме?

Заплаха ли са национализмът и ксенофобията за националната сигурност и може ли Жандармерията да се справи с битовата престъпност в малките населени места? Това бе темата за разговор с бившия шеф на Национална служба “Полиция” генерал Васил Василев в това издание на "Още от деня".

Според него ксенофобията и национализмът са все още са в рамките на контрола, но ако не се вземат сериозни мерки, могат да излязат и извън него, а това вече води след себе си сериозни последици.

"Недейте да мислите, че с един такъв проблем трябва да се занимава изключително само вътрешното министерство. Вътрешното министерство е част от държавата, а тук цялата държава трябва да застане от една страна, от друга страна трябва да има нетърпимост към това нещо и от самото общество", категоричен бе генерал Василев.

Що се отнася до мерките срещу футболното хулиганство и използването на футболни агитки за политически цели, бившият шеф на Национална служба "Полиция", че трябва да се работи професионално и целенасочено.

"Те самите трябва да знаят, че влизането им в политическия процес е нещо, с което няма да помогнат на политиците. И политиците трябва да разберат това нещо. Но не трябва да остава в тях това клеймо, че те са шпиц команди на някой си. Те са футболни хора, които си обичат отборите, отиват на стадиона - това им е задачата, да подкрепят отбора", заяви генерал Васил Василев. "Навсякъде по света, почти навсякъде футболни агитки се използват за разни цели - Италия, Германия, Холандия по-рано. Използват се до колкото те решат да влязат в тази роля", добави той.

Генерал Василев обаче е категоричен, че не може да искаме от феновете и от стадионите да заприличат на опера и вътре всичко да е мирно и тихо. Според него въпросът е да се разграничат от политическите, защото ги използват.

Той коментира и ситуацията в Пловдив, при която се стигна до изпочупени стъкла на сградата на Куршум джамия. Генерал Василев обясни, че при подобни митинги трябва да има непрекъсната връзка между охраната на събитието и кметската администрация, за да може при ескалирало напрежение да се реагира веднага. Той бе категоричен, че при такива ситуации кметът е този, който трябва да даде нареждане за прекратяване на митинга, а охраната му е тази, от която се изисква майсторството да избере правилния метод, с който да прекъсне напрежението без то да ескалира повече.

Генерал Василев открои целите и задачите на Жандармерията, която бе изпратена в определени райони, за да се справи с битовата престъпност. Той отбеляза, че това не е кампанийна дейност, а ролята й е да сложи началото на по-ефективна борба с този тип престъпност.

"Нейната задача е съвместно с другите полицейски служби и с кметските администрации по места - кметове, кметски наместници, да установят - и това в момента се прави - всички известни извършители на престъпления. Те трябва да бъдат профилактирани, да се проверят всички места, които са известни като складове за крадени материали. Да се проверят и да се извадят наяве всички нелегални топилни, където се претапят всички крадени цветни метали, да се установят всички нелегални кланици, където крадените животни се оставят, да се установят има ли издирвани лица, да се изведат на светло - били цигани били бели - тарторите, които се знае, че безчинстват по селата. Всичкото това нещо - събрано, трябва да бъде анализирано много добре и след това да се насочат други допълнителни полицейски мерки, които ще продължат във времето", коментира бившият началник на на Национална служба “Полиция” генерал Васил Василев.

Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев
"Още от деня" | "Още от деня - 20 февруари 2014" - 20.02.2014

РЕКЛАМА