РЕКЛАМА


Рибена чорба с резене

Необходими продукти:

Рибни котлети - 300 г

Рибено рагу - 1 кг /глави и кости/

Резене - 1 глава

Лук - 2 глави

Лимон - 1 бр.

Праз - 4 стрък

Чесън - 2 скилидки

Морков - 2 бр.

Ряпа - 1 бр.

Целина - 1 стрък

Ориз - 100 г

Домати на кубчета - 400 г

Магданоз - 1/2 връзка

Масло - 50-60 г

Зехтин - 2-3 с.л.

Лют червен пипер - 1/4 ч.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Налейте 2 л вода в дълбока тенджера и сложете вътре рибената глава, костите и котлетите. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете зелената част на главата резене към бульона и оставете да ври на умерен огън.

Загрейте зехтин в дълбок съд. Нарежете лука, морковите, стръковете праз и целина и главата ряпа. Прехвърлете всички зеленчуци в тигана и сотирайте. Накълцайте чесъна ситно и прибавете. Подправете със сол, черен пипер и лют червен пипер и оставете зеленчуците да се задушават на умерен огън. След това добавете ориза и запържете, докато зрънцата му станат прозрачни. Нарежете резенето на филийки и го прибавете в съда.Сипете консервата домати и оставете всичко да покъкри на умерен огън като разбърквате периодично.

Свалете съда с бульона от котлона. Извадете котлетите и рибената глава и изхвърлете костите. Прецедете бульона през фина цедка и го излейте обратно в тенджерата. Върнете съда на котлона и прехвърлете вътре ориза и зеленчуците. Оставете супата да заври и гответе на умерен огън за кратко. През това време отделете месото от рибните котлети и главата, като внимателно отстранете всички кости. Оставете почистеното месо на страна.

Добавете бучка масло в супата, за да направите бульона по-плътен. Пуснете и няколко резенчета лимон. Накрая добавете и месото и свалете от котлона. Гарнирайте с накълцан пресен магданоз и сервирайте.

Броколи на фурна със сос от синьо сирене

Необходими продукти:

Броколи - 1-2 глави

Синьо сирене - 300 г

Заквасена сметана - 200 г

Яйца - 3 бр.

Масло - 20 г

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Отделете розичките на голяма глава броколи и отстранете твърдата част на стебълцата. Бланширайте броколите в подсолена вода за не повече от минута-две, за да запазите хрупкавостта и свежия им зелен цвят.

Настържете синьото сирене и го поставете в сух студен тиган. Добавете чаена чаша от водата, в която сте варили броколите. Сипете заквасената сметана и поставете тигана на умерен огън на котлона. Подправете само с черен пипер, тъй като синьото сирене е достатъчно солено. Оставете сиренето да се разтопи и сосът да заври. Гответе до сгъстяване и свалете от котлона. Подредете бланшираните броколите в намазана с масло тавичка. Залейте със соса от синьо сирене. Чукнете 2-3 яйца отгоре и прехвърлете тавичката във фурната за 15 минути на 200 С.

Рибена чорба с резене и броколи на фурна със сос от синьо сирене
"Храна за душата" - 07.03.2019

РЕКЛАМА